Pohonné hmoty u českých čerpacích stanic prudce zdražily

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic letí opět vzhůru. Nafta už stojí přes 33 korun za litr. Do Česka tak s mírným zpožděním dorazily rekordní ceny ropy na světových trzích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Podle údajů společnosti CCS zdražil za poslední dva dny litr nafty o 64 haléřů na průměrných 33,08 Kč. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se zvýšila o 46 haléřů na 31,70 koruny za litr. Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka vysvětluje kolik z této ceny platíme na daních státu:

"Daně jsou tam dvě. Spotřební daň tvoří u nafty 9,95 koruny za litr a DPH u této ceny je zhruba 6,2 koruny za litr. Je to tedy poměrně vysoká částka. Pokud by ta cena byla jen za surovou ropu, tak se pohybuje někde kolem 12,50 plus 2 koruny za rafinaci."

Analytik X-Trade Brokers Jaroslav Tupý přepokládá, že ceny ropy a tedy i pohonných hmot do léta dál porostou: "Ropa by podle našich prognóz měla nadále stoupat. Předpokládáme, že dolar bude nadále oslabovat a to samozřejmě požene cenu ropy ještě výš. Já předpokládám, že ke konci léta, by se skutečně mohla pohybovat nad 150 dolarů za barel. Cena benzínu by se mohla pohybovat kolem 33 až 34 korun za litr benzínu Natural."

Tomáš Medek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme