Chudoba a globální oteplování - to byla hlavní témata summitu EU a Latinské Ameriky

Vysoké ceny potravin nebo klimatické změny - proti těmto neduhům současného světa se na summitu v Limě zavázali bojovat šéfové států a vlád Latinské Ameriky, Karibiku a Evropské unie. V závěrečné deklaraci se také shodli na tom, že ekonomický růst musí být prospěšný pro všechny. Liší se ale zbraně, kterými chtějí jednotlivé státy ze zúčastněných regionů vést boj proti chudobě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peruánský prezident Alan Garcia na summitu EU a Latinské Ameriky

Peruánský prezident Alan Garcia na summitu EU a Latinské Ameriky | Zdroj: ČTK

Levicoví lídři, jako je bolivijský prezident Evo Morales, se snaží zvednout úroveň svých chudých spoluobčanů štědrými sociálními programy, financovanými z daní a výnosů z prodeje surovin. Podle českého premiéra Mirka Topolánka ale mají Evropa i některé latinskoamerické země jiný recept.

"Spíš podporovat vzdělání, zabezpečit rovný přístup k potravinám, zabezpečit dobré obchodní smlouvy a na druhé straně lépe alokovat rozvojovou pomoc, lépe ji umisťovat," uvedl český premiér.

Právě Bolívie nebo Ekvádor s levicovými vládami brzdí jednání zemí Andského paktu o uvolnění zahraničního obchodu s Evropskou unií. Zbylé dvě země z této skupiny - Peru a Kolumbie - naopak daly na summitu najevo, že o volnější obchod a větší příliv investic z Evropy stojí. Mohly by tak chystané asociační dohody uzavřít dřív.

David Koubek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme