Čínu postihlo další silné zemětřesení

Obyvatelstvo, vojáky a záchranáře vyděsilo v provincii S-čchuan na jihozápadě Číny další následné zemětřesení. Mělo sílu přes 6 a půl stupně Richterovy škály. První zprávy z oblasti zatím neobsahují informace o dalších obětech. Čínské úřady už předtím zvýšily odhadovaný počet obětí pondělního zemětřesení na skoro 29 tisíc mrtvých. Dalších téměř 200 tisíc lidí bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po hrozném zemětřesení v Číně

Po hrozném zemětřesení v Číně | Zdroj: ČTK

5 dní po pondělním zemětřesení na jihu Číny vyprostili záchranáři z trosek domu živé lidi. V obci Pejčchuan našli dvaapadesátiletého Číňana, který v ruinách vydržel naživu 117 hodin. Skutečným zázrakem je pak případ jednatřicetileté ženy z jiné obce, která byla zasypána dokonce 124 hodin. Vojáci proto dál pátrají po obyvatelích zřícených domů, přestože naděje na jejich záchranu se obrovským tempem snižuje, v podstatě už zmizela.

Paniku vyvolala zpráva o možném protržení jezera, vytvořeného na řece Čching-čchu po sesuvu půdy. Tisíce lidí, včetně vojáků a záchranářů, se proto snažily dostat do výše položených oblastí. Čínské úřady v této souvislosti ujistily o zabezpečení zasažených vodních děl v postižené sečuánské oblasti.

Otřesy prý neohrozily ani největší přehradu na světě Tři soutěsky, která je vzdálená od epicentra asi 500 kilometrů. Hráz je totiž postavená na granitovém podloží - a i když zemětřesení v této oblasti v minulosti dosáhlo maximálně 6 stupňů Richterovy škály - je přehrada vybudovaná tak, aby bez problémů vydržela i 7 stupňů Richtera.

Čína také tvrdí, že nehrozí žádný únik radioaktivních látek z jaderných zařízení v blízkosti epicentra otřesů, kde se nachází i závod na výrobu plutonia pro čínské jaderné hlavice.

Očitý svědek zemětřesení - zpravodaj Českého rozhlasu v Číně

V oblasti zemětřesení v horách nad městem Tu-ťiang-jen je zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš. Popisuje situaci ve zdevastovaném regionu: Popraskaná silnice po obou stranách prudce stoupá vzhůru. Jedna zatáčka střídá druhou, po chvíli ale přijíždím k policejním zátarasům, které hlídá i armáda: "Dál nemůžete, kvůli zemětřesení, víte. Je to nebezpečné, všechno je tam popadané," vysvětluje mi zprvu klidným hlasem jeden z příslušníků Čínské lidové armády.

Spolu s kolegou drží přes silnici nataženou pásku, kterou položí na zem v okamžiku, kdy se blíží sanitka, tahač s buldozerem, policejní nebo vojenské vozidlo či limuzína s některým z důležitých úředníků. Vedle něho postává buddhistický mnich z kláštera v městečku Ž'-lung. Právě tam se nachází i tisíc let starý chrám, který byl téměř zničen v době kulturní revoluce. Jak se na vzácných památkách podepsala současná přírodní katastrofa, tento mnich netuší. V době zemětřesení tam nebyl. Po chvíli u vojenské hlídky zastavuje auto se zdravotnickým materiálem, mnich je žádá, jestli by ho nesvezli. Souhlasí, takže rychle nastoupí a vůz se vydává vzhůru do hor. Pro jiné než záchranné týmy či policisty a vojáky ale platí zákaz vjezdu.

Asi čtyřicetiletá žena chce jet za svými příbuznými, nemá o nich prý zprávy. Muž v uniformě jí odmítá pustit. Rychle se mezi nimi strhla hádka, když se přiblížím, zaútočí policista i na mne. A to nejen slovně, ale i fyzicky. Novinářský průkaz ho nezajímá, je agresivní. O něco později se dozvídám, že dva mí kolegové z agentury AP byli u obce Luo-šuej zatčeni a drženi přes tři hodiny. Nervozita je patrná na každém kroku.

Z okolních kopců stoupá k nebi kouř. Z krematorií. Mnohé oběti také vojáci po krátkém obřadu pohřbívají do vykopaných děr. Na kraji lesa, v kopcích, doslova kde se dá.

Raději se vydávám zpět, za zatáčkou je stržená část silnice, přes kterou leží spadlý strom, dole se nachází donedávna velmi navštěvovaný hotel Zlatý list. Domácí i zahraniční hosty nyní vystřídali vojáci. Zahrada za honosnou, i když částečně poškozenou stavbou slouží jako jedna ze základen čínské armády. Okolní kopce si kvůli krásnému výhledu vybraly i stavební firmy nabízející bohatým zájemcům luxusní vily a řadové domky. Už letos se do nich měli stěhovat první nájemníci. Vše se ale bude muset zbourat.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme