V Číně stále stoupá počet obětí zemětřesení

V Číně, kterou před šesti dny postihlo silné zemětřesení, nyní odhadují počet obětí na 33.000 a přes 200.000 zraněných. Stále existují obavy, že nakonec bude mrtvých až 50.000. Vláda vyhlásila od pondělí třídenní státní smutek. Mezitím - i když naděje je mizivá - stále pokračují záchranné práce, zaměřené na vyproštění zavalených lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tragické zemětřesení v Číně

Tragické zemětřesení v Číně | Zdroj: ČTK

Oblast zasáhly další otřesy o síle až 6 stupňů Richterovy škály a navíc místní podmínky stále víc nahrávají šíření nemocí. Při zemětřesení totiž zahynulo okolo 12 a půl milionu zvířat, jejichž rozkládající se těla by mohla otrávit vodní zdroje. Už teď je pitné vody nedostatek.

V sobotu bylo z trosek zachráněno nejméně 63 živých osob a v neděli - po neuvěřitelných 139 hodinách - byl v Pej-čchuanu vytažen ze sutin domu muž s pouhými pohmožděninami. Šťastně se tak nakonec shledal se svou ženou, kterou záchranáři vyprostili ve čtvrtek. Na místě teď kromě Číňanů zasahují specialisté z pěti zemí. Dorazila i vojenská pomoc z USA. Peking tak poprvé souhlasil s přijetím pomoci od ozbrojených sil jiné země.

Ne všechny případy ale mají podobně šťastný konec, mnozí lidé nakonec utrpěným zraněním podlehnou, někteří zase na zástavu srdce. Podle lékařů jde o následek prožitého traumatu, který znásobují i pokračující následné otřesy. Od minulého pondělí, kdy Čínu zasáhlo nejhorší zemětřesení za posledních 32 let, už jich bylo několik tisíc, těch o síle minimálně 5 stupňů Richterovy škály pak téměř 30.

Čína hledá adoptivní rodiče pro sirotky ze zničených obcí

Úřady v zasažené provincii S´-čchuan chtějí vytvořit seznam lidí, kteří budou připraveni adoptovat děti, jejichž rodiče při zemětřesení zahynuli. Zároveň ale vyzývají k trpělivosti, protože záchranné práce ještě pokračují.

Peking už ale zprovoznil i takzvanou horkou telefonní linku pro registraci potenciálních adoptivních rodičů. Vyřízení a schválení osvojení dítěte v Číně obvykle trvá nejméně rok, tentokrát však má být celý proces rychlejší.

Na podporu sirotků také bylo vytvořeno několik finančních fondů, do kterých přispívají lidé z celé země. Jedna z největších pojišťoven - Chinalife - už také slíbila, že všem dětem mladším 18 let, jejichž rodiče zahynuli, zaplatí školné.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme