Učitelé dostanou půl miliardy

Učitelé dostanou slíbenou půlmiliardu už v červenci, potvrdil dnes ministr školství Ondřej Liška. Návrh na rozdělení peněz chce mít v průběhu června. Školy se budou o prostředky hlásit v dotačním rozvojovém programu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Liška

Ondřej Liška | Foto: Marián Vojtek

Liška se nebojí, že by ředitelé měli na vyřízení administrativy málo času. "To se rozhodně nestane. Myslím, že prostor bude dostatečný. Půjde skutečně o podání žádosti, administrativa bude na krajích a samozřejmě na ministerstvu. Takže školy by to nemělo žádným významným způsobem zatížit a ani cestu k těmto prostředkům zkomplikovat," řekl Liška.

Ministr doplnil, že kvůli rozdělení prostředků vyhlásí dotační rozvojový program. "Ta půlmiliarda je něco zvláštního, protože v polovině rozpočtového období, v polovině roku budeme rozdělovat prostředky. Je to velmi nestandardní, a proto se to pokoušíme učinit co nejjednodušším, nejprůhlednějším způsobem. Zdá se, že nejsnazší bude vyhlásit dotační rozvojový program, do kterého se budou moci školy prostřednictvím krajů přihlásit a potom na základě námi daných kritérií tyto prostředky obdrží," dodal Liška.

Peníze budou rozděleny školám podle počtu pedagogických pracovníků. Cílem ministerstva je nejvíce podpořit ty učitele, kteří jsou činorodí, aktivní a profesionální. Navýšení platů se ale netýká nepedagogických pracovníků, tedy školníků, uklízeček a kuchařek.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme