Čína se ponořila do státního smutku

Mrtvých a pohřešovaných je 71 tisíc. Přesně ve 14 hodin a 28 minut se celá země zastavila a lidé si třemi minutami ticha připomněli památku obětí zemětřesení, které přesně před týdnem zasáhlo provincii S´-čuan. Pátrání po zasypaných lidech sice stále pokračují, záchranáři se ale pomalu začínají soustředit na pomoc téměř 5 milionům obyvatel, kteří zůstali bez střechy nad hlavou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čínská vlajka na půl žerdi

čínská vlajka na půl žerdi | Zdroj: ČTK

Ve dvě hodiny odpoledne a 28 minut se v Číně rozezněly sirény, aby tak symbolicky zahájily 3 minuty ticha a připomněly všem, co se před týdnem v S´-čuanu stalo. Čína vyhlásila oficiální třídenní státní smutek vůbec poprvé od smrti velkého Mao Tse-tunga v roce 1976.

Současné zemětřesení je navíc nejhorší od podobné přírodní katastrofy, která se shodou okolností stala také před 32 lety, tehdy zahynulo nejméně 240 tisíc lidí.

V samotném S´-čuanu dnes pokračovaly záchranné práce, vojáci se také po týdenním úsilí dostali do všech zasažených vesnic. Vzhledem k očekávaným vydatným dešťům je ale čeká další obtížný úkol, dostat tyto obyvatele do bezpečí.

Úřady také začínají připravovat plán, jak a kde dočasně ubytovat na 5 milionů bezdomovců. Peking také požádal svět o vyslání lékařů, kteří mají nahradit záchranné týmy.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme