Ceny benzínu a nafty prudce rostou

Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil za uplynulý týden o 66 haléřů na průměrných téměř 32 korun za litr. Ještě rychleji se zvedla cena nafty - v průměru skoro o korunu - teď stojí bezmála 33,50 za litr. To je o téměř 6 korun víc než loni. Řada analytiků předpovídá, že v letošním létě mohou ceny vylétnout až k 36 korunám za litr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stojan čerpací stanice

Stojan čerpací stanice | Foto: Fotobanka stock.xchng

V Česku se tak se zpožděním projevují rekordní ceny ropy na světových trzích. Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka bude zdražování pohonných hmot v dalších dnech pokračovat.

"Jako první bych zmínil růst poptávky ve světě, k níž přispívá i závažná situace v Číně. Tam se kvůli nedávnému silnému zemětřesení, nejhoršímu za posledních 54 let, zvyšuje tlak na tamní úroveň poptávky především po naftě," vysvětluje analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Poradenská společnost Goldman Sachs předpovídá, že cena ropy nejpozději do dvou let vzroste na 200 dolarů za barel. Litr benzinu nebo nafty se pak bude prodávat nejméně za 40 korun. Letos v létě mohou ceny vylétnout až ke 36 korunám za litr.

Domácí ceny už se těm na západ od našich hranic přiblížily velmi blízko. Ale například takový Němec si za průměrný plat natankuje 1 300 litrů nafty a my zhruba o 500 méně. Na konečné ceně benzínu a nafty se totiž významným způsobem podílí daň z přidané hodnoty a spotřební daň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ranní interview Radiožurnálu (J. Pokorný) s ekonomem J. Mládkem

Drahá ropa zvýší i ceny zájezdů a dalších služeb, například dopravy. Zdražení už oznámily České dráhy, plánují ho také autobusoví dopravci. Většina z nich ale kvůli silné konkurenci ještě vyčkává. V letectví palivové příplatky od začátku roku vzrostly už o 100 procent, přibližně na 1200 korun. Podle ekonomického deníku E15 by se měly s půlročním zpožděním za cenami ropy zvednout i ceny plynu. Podobné to může být i s uhlím a dřevem.

Omezili jste kvůli rostoucím cenám nafty a benzínu vaše cesty autem? Hlasujte v naší anketě!

Milan Kopp, Petr Jansa, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme