Bolevecký rybník se uzdravuje, rybáři letos nesmí lovit

20. květen 2008

Plzeň letos nepovolí rybolov na největším městském rybníku. Je to další z kroků, nutných pro celkové ozdravení Velkého boleveckého rybníka a zlepšení kvality vody. Město spolu s odborníky už třetí rok pokračuje v projektu, jehož cílem je pomocí biomanipulace a ošetření sedimentu dosáhnout lepší kvality vody a snížení množství sinic. Další informace uvádí městský vodní hospodář Jaroslav Frydrýn.

Od roku 2006 jsou do Boleváku vysazovány mladší věkové kategorie dravých druhů ryb. Jejich současná velikost se podle provedených průzkumů pohybuje do padesáti centimetrů, což je velikostní struktura nezajímavá pro sportovní rybolov. Případný lov by nasazené dravé ryby jen poškozoval, hrozila by jim například plíseň v ranách a úhyn. Rybáři je proto budou zákazem rybolovu chránit dva roky.

Kapr nebyl do revíru vysazován od roku 2005. Jeho úlovky sportovními rybáři klesaly až na průměrných 1,8 kilogramu na hektar v minulém roce. Vysazování dravých ryb pomáhá Boleveckému rybníku snižovat množství plevelných ryb, jako jsou plotice, perlíni nebo cejni. Výměna rybí obsádky patří vedle vysazování odolných druhů vodních rostlin a ošetření sedimentu k základním krokům směřujícím k vytvoření přirozeného a stabilního rybničního prostředí s kvalitní vodou vhodnou pro koupání.

Bolevecký rybník
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio