Ceny a změny Učené společnosti

20. květen 2008

Učená společnost České republiky na svém XIV. valném shromáždění udělovala ceny a medaile vědeckým pracovníkům. Společnost si navíc zvolila nové vedení.

Ocenění bylo uděleno hned několik. Čestné medaile za zásluhy o rozvoj vědy obdrželi chemik Antonín Holý za celoživotní vývoj antiviretik a historik František Šmahel, zabývající se především husitským obdobím našich dějin.

Logo

Ceny spojené s finanční odměnou mají dvě kategorie - vědecký pracovník a mladý vědecký pracovník. Z řad vědeckých pracovníků byli oceněni chemik pevných látek Miloslav Frumar a historik Eduard Maur. Z mladých vědeckých pracovníků uspěly matematička Marta Štefánková a Jana Humpolíčková, která se věnuje fluorescenčním metodám v biovědách. Další ceny pak dostali studenti středních škol.


Učená společnost letos prochází organizačními změnami, nový je především systém předsednictví.

A jak volby dopadly? Profesor Jiří Grygar se stává na následující dva roky místopředsedou. Novou předsedkyní Učené společnosti se stala profesorka Helena Illnerová. Prvním místopředsedou, a tedy zároveň budoucím předsedou byl zvolen profesor Václav Pačes.


autor: Jiří Suchomel
Spustit audio