Proti reformě zdravotnictví demonstrovali odboráři

Asi tisíc odborářů dnes v dešti demonstrovalo proti reformním krokům současné koaliční vlády. Začala tak série protestních akcí Českomoravské konfederace odborových svazů. První shromáždění před Strakovou akademií se zaměřilo proti zdravotnické reformě. Křičící a pískající demonstranti zcela zaplnili prostranství před vládní budovou. Konfederace sdružuje 32 odborových svazů s asi 540.000 členy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace odborářů před Strakovou akademií

Demonstrace odborářů před Strakovou akademií | Zdroj: ČTK

Odbory především nechtějí plánovaný převod nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. Dnešní demonstrace je první z řady protestů, které odbory plánují. Za týden chtějí demonstrovat proti reformě penzí, pak popíší celkové dopady vládních reforem a o další týden později vystoupí proti situaci v školství.

Co bylo cílem protestu, Radiožurnálu řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch: "Upozornit na hrozící nebezpečí privatizace zdravotnictví a další dopady reforem a přimět vládu, aby změnila své chování. A nejsme jediní, kdo to požaduje. Chtějí to také představitelé vysokých škol, studenti, dokonce část významných chartistů. Důležité je, že tento názor sdílí velice výrazná většina občanů České republiky."

Odborová konfederace se také dohodla na výstražné, jednohodinové stávce proti reformě veřejných financí 24. června. K ní se připojí i zemědělské odbory. Radiožurnálu to potvrdil jejich předseda Bohumír Dufek s tím, že zemědělci jsou nespokojeni nejen s českou zemědělskou politikou, ale i s přístupem Evropské unie: "Zemědělci podpoří - svým zvláštním způsobem - hodinovou stávku. My jsme jeden čas zablokovali magistrálu, pak jsme měli velice razantní vystoupení před ministerstvem zemědělství. Škála možných protestů v rámci tohoto svazu je velmi široká a nechám na členech, aby se sami vyjádřili, jaká bude nejúčinnější."

Do odborářských protestů zapadá i celodenní stávka, vyhlášená zdravotnickými odbory na stejný den - 24. června. Práci nepřeruší jen členové zdravotnických odborů, ale i Lékařského odborového klubu.

Jak Radiožurnálu řekl předseda LOKu Martin Engel, pacienti by si měli preventivní návštěvy lékařů naplánovat na jindy: "Máme spolupráci se Svazem pacientů, který bude vyzývat k tomu, aby se v uvedený den k lékaři pokud možno nechodilo. Péče o chronicky nemocné bude omezena. Netýká se to samozřejmě akutní péče, která bude zajištěna."

Ministry ale dnes ve Strakově akademii odboráři nezastihli, vláda jednala výjimečně na výjezdním zasedání v Teplicích. Podle premiéra Mirka Topolánka i některých ministrů jsou odbory v Česku úzce propojené s opoziční ČSSD. Poukazují přitom na odborářského předáka a sociálnědemokratického senátora Milana Štěcha, který bude znovu kandidovat v podzimních senátních volbách.

"Časté demonstrace odborářů v situaci, kdy kroky vlády jsou veskrze pozitivní a vedou k vyšší prosperitě této země, ukazují na definitivní propojení odborového svazu s Českou stranou sociálně demokratickou, a je to poprvé za celou polistopadovou historii, kdy je to tak evidentní," řekl premiér.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek dnes zopakoval, že navrhované zákony nejsou o privatizaci nemocnic, ale o nových povinnostech jednotlivých subjektů a o vymahatelnosti práv pacientů.

Považujete stávku za vhodný nátlakový prostředek? Hlasujte v naší anketě!

Veronika Malá, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme