Vláda schválila smlouvu o vybudování amerického radaru

Česká vláda dnes oficiálně schválila hlavní česko-americkou smlouvu o vybudování radarové základny ve vojenském prostoru v Brdech. Dokument, který zatím nebyl podepsán, musí ratifikovat parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Takzvanou velkou smlouvu se Spojenými státy česká vláda předloží parlamentu až společně s druhou, zatím neuzavřenou dohodou o podmínkách pobytu amerických vojáků na našem území. V druhém dokumentu zbývá vyřešit ještě poslední problém, který se týká daní.

"Velká smlouva byla schválena, nyní nás čeká dojednání bilaterální SOFA smlouvy, tak abychom mohli zkompletovat ty dvě smlouvy, které chceme potom společně předložit Poslanecké sněmovně a Senátu k ratifikaci," řekl po jednání vlády premiér Mirek Topolánek.

Podle odhadu politiků a diplomatů by Česká republika a Spojené státy mohly jednání završit během několika týdnů a obě smlouvy podepsat v červnu nebo červenci.

Marika Táborská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme