Srbsko stahuje kvůli Kosovu svého velvyslance z Prahy

Srbsko povolává svého velvyslance Vladimira Vereše z Prahy na konzultace do Bělehradu. Protestuje tak proti tomu, že Česko uznalo nezávislost bývalé jihosrbské provincie Kosovo. Diplomat má z Prahy odjet v neděli, odpoledne se s ním na Pražském hradě setkal prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Klaus a V. Vereš

V. Klaus a V. Vereš | Zdroj: ČTK

Velvyslanec Vereš rozhodnutí srbské vlády oznámil v protestní nótě prvnímu náměstku ministra zahraničí Tomáši Pojarovi, který ho přijal v Černínském paláci.

"Jsem odvolán na konzultace, Prahu opouštím v neděli," řekl velvyslanec České televizi. Další postup podle něj bude záviset na rozhodnutí srbského kabinetu a ministerstva zahraničních věcí.

"Takovou reakci jsme očekávali, protože zatím Srbsko k obdobnému kroku přistupovalo ve všech zemích, které Kosovo uznaly. Věříme, že jde o dočasný krok a pan velvyslanec se v dohledné době vrátí," sdělila Radiožurnálu mluvčí české diplomacie Zuzana Opletalová.

Takzvané povolání ke konzultacím je v diplomatických vztazích dramatickým krokem. Ukazuje, že mezi státy vznikla krize, kterou se nepodařilo vyřešit jiným způsobem. Není ale tak vážné, jako by bylo odvolání nebo dokonce přerušení diplomatických styků a zavření zastupitelského úřadu.

Samostatnost bývalé srbské provincie už uznalo víc než 40 zemí včetně Spojených států, proti se naopak staví Rusko. Ani v Evropské unii nepanuje jednota. Odtržení Kosova posvětily všechny velké státy unie kromě Španělska. Nesouhlasí s ním ale také Slovensko či Řecko.

Česká vláda se rozhodla uznat nezávislost Kosova ve středu na zasedání v Teplicích. Proti byla opozice, stanovisko kabinetu nepodpořili ani vládní lidovci, překvapení dal najevo prezident Václav Klaus. Ten se rozhodl, že se s velvyslancem před odjezdem setká, na Pražském hradě ho přijal odpoledne. Po téměř hodinovém setkání Klaus i Vereš odmítli jakékoli rozhovory a komentáře.

Podle sdělení mluvčího Hradu Petra Hájka prezident v rozhovoru "projevil hlubokou lítost nad současným zhoršením diplomatických vztahů se Srbskem a vyjádřil přesvědčení, že se současné problémy podaří překonat a mimořádně přátelské vztahy mezi našimi zeměmi zůstanou do budoucna zachovány."

Místopředseda Poslanecké sněmovny za ČSSD a její stínový šéf diplomacie Lubomír Zaorálek označil uznání Kosova českou vládou za hanebnost. Podle něj se všechny parlamentní strany dohodly na tom, že se k této otázce vrátí až po volbách v Srbsku a budou zvažovat postup, který by byl pro Česko nejlepší. Opozice bude podle Zaorálka trvat na tom, aby vláda svůj krok detailně vysvětlila na půdě sněmovny.

Odpůrci uznání Kosova se obávají, že odtržení přispěje k nestabilitě v celém regionu a podpoří i ostatní separatistická hnutí v Evropě. Varují také před tím, že by se mohly zhoršit vztahy mezi Českem a Srbskem, které přitom mají tradici už z dob bývalé Jugoslávie. Naopak česká diplomacie je přesvědčena o tom, že tímto krokem potvrdí svojí aktivní politiku na západním Balkáně.

Další kroky Bělehradu vůči Praze se zatím nepředpokládají

Média v Srbsku informovala o stažení srbského velvyslance z Prahy velmi stručně a stroze. Zatím se nepředpokládá, že by srbská vláda přijala jakékoli další kroky. V Bělehradu a celém Srbsku je necelé dva týdny po volbách a probíhají intenzivní jednání o vytvoření budoucího kabinetu. Ten by měl být s velkou pravděpodobností proevropský.

Srbští politici se tedy k věci nevyjadřují. Ze zákulisí se proslýchá, že v případě vytvoření proevropské vlády by se srbští velvyslanci mohli vrátit na své posty v září tohoto roku.

Jitka Malá, Jaromír Janev, Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme