Naděje pro lidi trpící Parkinsonovou nemocí?

22. září 2010

Transplantace mozkových buněk produkujících dopamin je jednou z cest, které v současnosti vědci sledují jako nadějnou pro léčbu Parkinsonovy nemoci. Souhrn několika souvisejících výzkumných prací amerických a čínských vědců přinesl nyní časopis Cell Transplantation. Zkoumá zejména otázku schopnosti přežití a růstu transplantovaných nervových buněk a hledají se experimentální techniky, které by umožnily provádět potřebné pokusy na zvířatech.

Parkinsonova nemoc je neurologická choroba vyznačující se svalovou ztuhlostí, třesem a zpomalením fyzického pohybu. Její příčinou je nedostatečná hladina neurotransmiteru dopaminu v nervových uzlinách (gangliích) v určitých částech mozku. Dopamin se tvoří přirozenou cestou v mozku, nelze jej však do něj přímo dodávat zvenčí jako lék.

Jednou z cest, jak hladinu dopaminu v mozku zvýšit, je transplantovat do mozku nervové buňky, které dopamin vytvářejí, a zajistit, aby tyto buňky přežily a rozrůstaly se správným směrem. K tomu je potřeba najít vhodné místo mozku, kam neuronové štěpy transplantovat tak, aby prostředí, ve kterém se budou dále vyvíjet zajistilo jejich optimální vývoj. Dosavadní modelové pokusy naznačily, že štěpy pořízené z takzvané černé substance (substantia nigra) - části středního mozku, ve kterém je dopamin produkován - se mohou rozrůstat do mozkových oblastí, kde neurony mohou přežít a prodlužovat své výběžky (neurity) i do značných vzdáleností. To, aby se neurony rozrůstaly žádoucím směrem k mozkovému centru zvanému striatum, které je kromě jiného zodpovědné za koordinaci pohybů a svalového napětí, by mělo zajistit určité "přitažlivé" působení striatálních neuronů.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.