Čínu znovu zasáhlo ničivé zemetřesení

Při nedělních následných otřesech, které znovu udeřily v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny, zemřel nejméně jeden člověk, dalších více než 400 lidí bylo zraněno. Zničeno bylo na 70 000 budov. Podle agentury Reuters o tom informovala čínská státní televize. Agentura Nová Čína uvedla, že zraněných po následných otřesech je 260, z toho 24 těžce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zničený most v Xiaoyutong

zničený most v Xiaoyutong | Zdroj: ČTK

Otřesy měly sílu přibližně 6,4 stupně Richterovy škály a zasáhly stejnou oblast, kde zemětřesení udeřilo před téměř dvěma týdny a o život přišlo přes 62 000 lidí. Předcházející řádění živlu také vážně narušilo 69 přehrad.

Záchvěvy, které byly cítit i v hlavním městě Pekingu vzdáleném asi 1 300 km od epicentra, zasáhly obec Kuang-jüan. V oblasti vypukla panika a lidé ve strachu vybíhali z domů ven na ulici i v metropoli provincie, která dosud nebyla prakticky postižena. K novým otřesům došlo navíc ve chvíli, kdy na 1 500 vojáků pěšky mířilo k místu, kde se na jedné z řek vytvořilo velké umělé jezero hrozící protržením.

Hrozba dešťů a protržení poničených hrází

Situaci v oblastech v okolí epicentra ztěžují deště, kvůli kterým hrozí i sesuvy půdy. 23 000 lidí se pohřešuje, více jak 5 milionů lidí přišlo o střechu nad hlavou

Ministerstvo vodních zdrojů dnes varovalo před možným protržením téměř 70 vodních děl v S´-čchuanu, podrobnosti ale nezveřejnilo. Už krátce po zemětřesení přitom úřady přiznaly, že poškozeno bylo přes 390 vodních děl, většinou šlo ale o menší hráze. Minimálně dvě velké přehrady přesto musely zabezpečit tisíce povolaných vojáků.

Kvůli srážkám stoupá i voda v uměle vytvořených jezerech na řekách přehrazených následkem sesuvů půdy, armáda se proto chystá některé z hrází odstřelit. Situaci dnes zkomplikovaly i další silné otřesy, které provincii zasáhly a byly cítit i v metropoli Pekingu vzdálené od epicentra zhruba 1 300 km.

Po jedenácti dnech od zemětřesení, které před téměř dvěma týdny zasáhlo provincii S´-čchuan, vytáhli čínští záchranáři z trosek domu živého člověka. Osmdesátiletý muž přežil jen díky tomu, že mu manželka celou dobu nosila jídlo.

Řádění živlu zasáhlo i zvířata žijící v okolí epicentra. Mezi nimi i vzácné pandy velké. Jejich park byl prakticky zničen a experti se je nyní snaží zachránit, mimo jiné i tím, že je převážejí do bezpečnějších míst.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme