Zemětřesení v Číně zdecimovalo i rezervaci vzácných pand

Zemětřesení v Číně postihlo miliony lidí, těžce ale zasáhlo i zvířata žijící v okolí epicentra. Mezi nimi i vzácné pandy velké. Jejich park byl prakticky zničen a experti se je nyní snaží zachránit, mimo jiné i tím, že je převážejí do bezpečnějších míst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

transport pand z rezervace ve Wolongu

transport pand z rezervace ve Wolongu | Foto: AFP

Světoznámý park Wolong, kde žije kolem 150 těchto chráněných živočichů, byl těžce zasažen stejně jako samotné výzkumné středisko, které je jeho součástí a kde jsou pandy chovány de facto v zajetí.

Původně sice čínská státní média tvrdila, že všechna zvířata jsou v pořádku, nakonec se ovšem ukázalo, že nejméně dvě z nich zahynula, respektive se stále pohřešují.

Jde ale o zvířata z výzkumného střediska, nikoli z volné přírody. Nejvyšší daň si však přírodní katastrofa vybrala i mezi zaměstnanci rezervace, zemřelo jich celkem pět.

Celkem osm dvouletých jedinců bylo už v sobotu letecky přepraveno z metropole provincie S´-čuan do Pekingu a poté do zoologické zahrady v čínském hlavním městě. Jejich ošetřovatelé ujišťují, že pandy už nejsou nervózní a neklidné jako krátce po zemětřesení, přesto jsou neustále pod dohledem.

V pekingské zoo zůstanou šest měsíců, nutno ale říci, že tento pobyt byl dlouhodobě plánován, a to kvůli konání 29. LOH letos v srpnu. Měly se totiž stát jednou z doprovodných atrakcí tohoto sportovního svátku.

V současnosti je nutné zachránit všechny pandy, které zůstaly na místě, tedy ve výzkumném středisku. Šedesát z nich trpělo i nedostatkem potravy, čínská vláda jim tedy proto v rámci mimořádné pomoci poslala pět tun bambusu, neboť jak známo, pandy se živí především právě bambusem.

Velký zájem i ze strany Pekingu je dán významem této medvědovité šelmy. Od druhé poloviny 20. století se totiž stala národním symbolem země, panda je i na zlatých mincích a do povědomí se vžila i takzvaná pandí politika, kdy jsou tato zvířata nabízena jiným zemím jako symbol přátelství.

V této souvislosti proto čínská média neopomněla připomenout, že dvě pandy určené pro Tchajwan, s kterým Čína měla dlouhodobě nepřátelské vztahy, ale nyní dochází k postupnému zlepšování, tak jsou naživu. A dá se čekat, že obnovena bude i samotné výzkumné středisko v rámci rezervace Wolong.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme