Spor ČEZu a údajných černých odběratelů proudu se přiostřuje

Energetická společnost ČEZ začala s razantní odvetou proti lidem, kteří se připojili k hromadnému trestnímu oznámení. Na firmu si stěžují kvůli způsobu odhalování černých odběrů elektřiny. ČEZ podal na stěžovatele několik trestních oznámení, mezi nimi na olomouckého právníka Jana Rytíře, hlavního iniciátora hromadné akce. Měli se dopustit trestných činů křivého obvinění, poškozování cizích práv a pomluvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stožáry elektrického vedení

Stožáry elektrického vedení | Foto: F. Tichý

Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže je chování těchto klientů v rozporu s dobrými mravy: "Ta žaloba se týká ochrany dobrého jména nejenom ČEZu samotného, ale především našich zaměstnanců. Prošli jsme veškeré záběry z šetření na místech, kde byly odhaleny neoprávněné odběry elektřiny. Došli jsme k závěru, že nešlo k žádným pochybením. Proto přicházíme s tímto krokem."

Hromadné trestní oznámení na ČEZ podal 8. dubna olomoucký právník Jan Rytíř, který o tom mluvil v Ranním interview Radiožurnálu. Pracovníky největšího dodavatele elektrické energie v tuzemsku viní z pěti trestných činů: účasti na zločinném spolčení, vydírání, podvodu, porušování domovní svobody a poškození cizích práv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ranní interview moderátora J. Pokorného s olomouckým právníkem J. Rytířem

K olomouckému právníkovi se připojily desítky lidí, kteří poukazují na údajně nezákonné praktiky zvláštního týmu, odhalujícího černé odběry proudu. Lidé uvedli, že kontroloři je nutili podepsat přemrštěné náhrady škody. Přiznání krádeže proudu si po nich údajně vynutili vydíráním. To všechno ale energetická společnost ČEZ, která vydělala loni rekordní 43 miliardy korun, odmítá.

Právník Jan Rytíř také nevylučuje, že někteří ze stěžovatelů elektrickou energii opravdu odebírali načerno. Chce podat ještě jedno trestní oznámení - na společnost ČEZ Měření, která černé odběry odhaluje, a to kvůli nedovolenému podnikání.

Kontroly ČEZu už zajímají ministerstvo

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský dodává: "Stále však platí, že ministerstvo průmyslu a obchodu jako centrální orgán státní správy nemůže a nechce posuzovat, zda byl v konkrétních případech porušen energetický zákon. To je role soudů."

O postup kontrolorů ČEZu při zjišťování nelegálních odběrů se zajímá ministerstvo průmyslu a obchodu. Jak říká mluvčí resortu Tomáš Bartovský, sešli se proto zástupci státní energetické inspekce, energetického regulačního úřadu a lidmi z ČEZu: "Na schůzce společnost ČEZ Měření prezentovala své postupy při zjišťování nelegálních odběrů. Další schůzka bude do konce června v sídle ČEZ Měření v Jablonci nad Nisou, kde kontroloři ukáží videozáznamy svých zásahů."

Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme