DDT ve vodách kolem Antarktidy neubývá

22. září 2010

Tání antarktických ledovců způsobené celkovým oteplováním přináší další problém. Do oceánských vod omývajících břehy Antarktidy se s tajícím ledem dostává ročně několik kilogramů DDT, který je v ledu z dřívější doby zakonzervován. Následně se DDT dostává do potravního řetězce zdejších živočichů, takže jeho koloběh v antarktickém ekosystému stále nemá konce.

Tým amerických vědců z několika výzkumných institucí měřil koncentraci DDT v tělech tučňáka kroužkového, žijícího v Antarktidě. Vědci zjistili, že množství DDT se v tělech tučňáků nesnižuje, i když se tento pesticid v řadě zemí již asi před třiceti lety přestal používat nebo bylo jeho používání silně omezeno. Vysvětlení nalézají v tom, že do Antarktidy se nedostává DDT z nových zdrojů, ale že se zde uvolňuje ze "starých zásob", obsažených v místních ledovcích. Neustálé celkové oteplování atmosféry v Antarktidě způsobuje tání ledovců do vod okolních oceánů. Ročně se tak podle odhadu dostane ze Západního antarktického ledového příkrovu do vod kolem Antarktidy 1 až 4 kg DDT. Podrobné výsledky výzkumu mají být zveřejněny v prvním červnovém čísle časopisu Environmental Science and Technology.

Tání ledovců v Antarktidě

Pesticid DDT se do Antarktidy dostával v předchozích desetiletích dlouhou atmosférickou dopravní cestou, obsažen ve sněhu. Poté se zde "zakoncentrovával" oběhem v potravním řetězci živočichů, přičemž se nejvíce kumuloval u dravců, tedy u nejvyššího článku řetězce. Používání DDT dosáhlo svého vrcholu v sedmdesátých letech minulého století. Pak bylo jeho používání v řadě zemí zakázáno či silně omezeno. Celosvětově se tak spotřeba DDT oproti sedmdesátým letům snížila o 80 procent.

Vědci považují uvolňování DDT z antarktických ledovců za další důsledek globálního oteplování. Podle jejich údajů se v oblasti jimi sledovaného Západního antarktického poloostrova zvýšily průměrné zimní teploty o zhruba 5 °C za posledních 30 let. Vědci se obávají, že pokud bude oteplování v Antarktidě pokračovat, může to kvůli kontaminaci antarktických organismů pesticidem DDT přinášet vážné důsledky.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.