Čína mění v zemětřesením postižených oblastech politiku jednoho dítěte

Rodiče dětí, které zahynuly, mohou mít výjimečně dalšího potomka. Restriktivní opatření platí v Číně už téměř 30 let. V tomto případě se nebude vztahovat ani na rodiny adoptující děti, jejichž rodiče při katastrofě také zemřeli. Celkem zůstaly po přírodní katastrofě na 4 tisíce sirotků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané čelí živelní katastrofě

Číňané čelí živelní katastrofě | Foto: Robert Mikoláš

Při zemětřesení dosud oficiálně zemřelo na 65 tisíc lidí, Deset procent obětí tvoří děti. Úřady v provincii S´-čuan se proto rozhodly udělit postiženým rodinám výjimku. Nové nařízení navíc pamatuje i na rodiny, které měly více než jednoho potomka, to znamená ilegálně.

V případě, že starší syn nebo dcera zahynuli, získá mladší dítě všechna práva, tedy i na povinnou devítiletou školní docházku zdarma. Rodiče už za ně také nebudou muset platit pokuty. Výjimka platí i pro ty, kdo si osvojí děti, jejichž rodiče při katastrofě zahynuli.

Kromě adoptovaných sirotků tak budou moci mít další dítě a obě budou mít stejná práva. Politika jednoho dítěte, která v Číně existuje od roku 1979, měla zamezit populační explozi a zabezpečit lepší zdravotní péči a vzdělání.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme