Čínská armáda evakuovala od hrází jezer desetitisíce lidí

Čínská armáda evakuovala v oblasti zasažené zemětřesením na 160.000 lidí. Jezero vytvořené na jedné z řek při sesuvech půdy totiž hrozí protržením. Oblast navíc včera zasáhly další dva silné následné otřesy, při kterých se zřítilo na 400.000 domů narušených už při samotném zemětřesení před dvěma týdny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hráz jezera Tchang-ťia-šan

hráz jezera Tchang-ťia-šan | Zdroj: ČTK

Stoupající jezero Tchang-ťia-šan už zatopilo řadu okolních domů. Vojáci, kteří původně chtěli jeho hráze odstřelit, se zatím marně snaží odvádět vodu pryč, a proto museli přistoupit k evakuaci vesničanů žijících pod ním.

Lidé byli přemístěni do provizorních stanových táborů na bezpečných místech. Celkem se na řekách následkem zemětřesení vytvořilo na 35 umělých jezer, Tchang-ťia-šan ale představuje největší hrozbu.

Celkem přišlo o střechu nad hlavou přes pět milionů lidí a zdravotníci nyní varují před možným vypuknutím epidemií. Mnozí jsou totiž zesláblí a přežívají ve špatných hygienických podmínkách. Zranění či nemocní jsou proto převáženi do jiných provincií, kde o ně může být lépe postaráno. Počet obětí přírodní katastrofy už dosáhl 67.000, dalších 20.000 osob se pohřešuje.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme