"Město hadic" na podmořské hoře

22. září 2010

Oceánologové objevili na vrcholcích podmořských hor na jih od Nového Zélandu obrovské kolonie ostnokožců - hadic.

Podmořské pohoří Macquarie se rozkládá na jih od Nového Zélandu a zasahuje až do vod kolem jižního polárního kruhu. Je to jedno z mála míst, kde se Antarktický cirkumpolární proud odklání od svého věčného koloběhu kolem Antarktidy.

Posádka australské výzkumné lodi Tangaroa prozkoumala vrcholky pohoří a objevila na nich nezvyklou faunu. Obvykle obývají vrcholky podmořských hor houby a koráli. Vrcholová plató Macquarie o ploše sto kilometrů čtverečních však porůstají rozsáhlé kolonie ostnokožců hadic. Většina jich patří k zástupcům rodu Ophiacantha. Tito bezobratlí tvorové jsou v koloniích tak namačkaní, že vědci hovoří o "městě hadic".

Za svou jedinečnou faunu vděčí podmořský hřbet Macquarie tvaru svých svahů, které se vypínají asi 750 metrů nad úroveň okolního mořského dna, a pak silnému proudu, jenž svahy neustále omývá. Voda tu proudí rychlostí kolem 4 kilometrů za hodinu. "Odhaduje se, že tento mořský proud uvádí do pohybu stokrát až stopadesátkrát větší masy vod, než jaké protékají všemi řekami světa," říká jeden z členů výzkumného týmu Mike Williams.

Kromě hadic žije na vrcholovém plató hřebene Macquerie i mnoho druhů ryb. Např. zástupci rodů Epigonus a Mora, se musí držet v místech, kde jsou chráněny před silným proudem, aby je vodní příval nestrhl s sebou.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.