Izraelský premiér Olmert odmítl výzvy k rezignaci

Izraelský premiér Ehud Olmert stále odmítá odstoupit, přestože výzvy k odchodu kvůli jeho finančnímu skandálu neustávají. Naposledy včera vůdce vládní Strany práce Ehud Barak prohlásil, že Olmert nemůže řídit zemi a zároveň se zabývat osobními problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Zdroj: ČTK

Americký magnát Morris Talansky totiž před soudem vypověděl, jak v minulosti předal Olmertovi desítky tisíc dolarů. Premiér popírá, že šlo o korupci. Podle vyšetřovatelů ale na soudní proces stačí i to, že tyto údajné dary a půjčky Olmert nenahlásil.

Ne každý, kdo čelí vyšetřováním, musí rovnou odstoupit, prohlásil Olmert. Už dříve řekl, že z úřadu odejde, jakmile bude vzneseno obvinění. To se ale zatím nestalo. Olmertovi právníci připouštějí, že svědectví o jeho luxusním životě a obálkách od Talanského může pobuřovat veřejnost. Stále to prý však neznamená, že jednal nezákonně.

Talansky podporoval Olmerta, když ještě vystupoval jako pravicový politik. Teď se miliardář rozhodl vypovídat proti premiérovi po dohodě s radikálními rabíny v Izraeli. Ti chtějí sesazením Olmerta zastavit mírový proces s Palestinci, který premiér v poslední době prosazuje.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme