Bojkot dodávek mléka německých zemědělců se už projevil

Němečtí farmáři hlásí: Bojkot dodávek mléka už dolehl na mlékárny, které musejí upravovat svou výrobu. Ty to částečně potvrzují. Ze supermarketů je pak hlášen daleko větší zájem zákazníků, kteří mléko ve velkém skupují. Zemědělci sáhli k radikálnímu kroku ve snaze zvýšit výkupní cenu mléka na požadovaných 40 centů za litr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklenice mléka

Sklenice mléka | Foto: cs.wikipedia.org

Svaz mlékárenského průmyslu už přiznal, že v některých regionech je zásobování základní surovinou silně narušeno. Mlékárnám se rovněž nedaří výpadky v dodávkách nahradit z ciziny.

Holandští, švýcarští, rakouští, lucemburští, belgičtí a částečně i francouzští farmáři totiž své německé kolegy v jejich nátlakové akci podpořili. Některé velké mlékárny už přechodně zastavily výrobu dlouho zrajících sýrů a soustředí se na čerstvé mléčné produkty.

Z některých oblastí Německa je taky hlášen razantní nárůst poptávky po mléku v supermarketech. Spolkový svaz producentů mléka plánuje protáhnout bojkot z původně ohlášeného týdne až na 14 dní.

Zdaleka ne všichni zemědělci se ale k akci připojili a zhruba polovina jich mléko dodává dál.

Čeští mlékaři jdou na pomoc německým kolegům

Ani našim ani německým producentům mléka se nelíbí nízké výkupní ceny. Zástupci Mlékařského a hospodářského družstva JIH podpoří v Hamburgu své německé kolegy.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme