EU odmítá snížit ceny pohonných hmot odstraněním daní

S návrhem na dočasné zrušení daně z přidané hodnoty uvalené na benzín a naftu přišel francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Chtěl by tak pomoci spotřebitelům a podnikatelům, na které současná vysoká cena ropy doléhá. Unijní komisař pro měnové a hospodářské otázky Joaquín Almunia ale takové řešení odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání paliva

Čerpání paliva | Foto: Fotobanka stock.xchng

"Snížit tímto způsobem negativní důsledky vysoké ceny ropy by bylo v rozporu s dohodou z Manchesteru," vysvětlil komisař Almunia. Dohoda z roku 2005 zavazuje členské státy Unie, že nesáhnou k daňovým změnám v případě pohonných hmot.

Komisař připustil, že rostoucí cena ropy vyvolává v Unii obavy, ale daňová opatření nepovažuje za vhodná. Producenty této suroviny by to mohlo přimět k dalšímu zvyšování ceny.

Míra zdanění pohonných hmot je v členských státech značně rozdílná. Některé jako například Lucembursko ale drží nízko základní cenu benzínu a nafty a tato malá země se proto stává cílem palivových výletů obyvatel okolních států.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme