Stovka zemí se dohodla na zákazu smrtících kazetových bomb

Diplomaté z více než stovky zemí dospěli v irském hlavním městě Dublinu k dohodě o zákazu výroby kazetových bomb a o zničení jejich zásob do osmi let. Ale někteří významní výrobci a uživatelé těchto bomb se k dohodě nepřipojili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bombardér B-1B Lancer

Bombardér B-1B Lancer | Foto: FAS

Kazetové bomby jsou naplněné stovkami malých náloží, které se rozptýlí po rozsáhlém území. Některé ale nevybuchnou ihned a ohrožují pak místní obyvatelstvo. Podle humanitárních organizací jsou obětmi kazetové munice z 98 procent civilisté.

Britský premiér Gordon Brown na tiskové konferenci přiznal, že Británie se nechala přesvědčit a rozhodla o vyřazení kazetových bomb ze své výzbroje. Jednání v Dublinu se však neúčastní hlavní výrobci a uživatelé těchto bomb jako jsou USA, Čína, Rusko, Pákistán a Izrael.

Zpravodaj České tiskové kanceláře zaznamenává, že dublinská konference je vyvrcholením procesu, který začal vloni v únoru v norském hlavním městě, kde 46 zemí včetně České republiky vyzvalo k vydání zákazu kazetové munice do roku 2008. Česká armáda vyřadila kazetové bomby ze své výzbroje už během 90.let.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme