Polské loděnice možná budou vracet dotace od státu, hrozí jim krach

Polským loděnicím ve Štětíně a Gdyni hrozí bankrot. Evropská komise může už v červnu nařídit vrácení vládních dotací, což by podniky zaměstnávající 10.000 lidí finančně zruinovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nábřeží Gdaňsku

nábřeží Gdaňsku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise považuje státní pomoc loděnicím za porušení pravidel konkurenčního boje, uvedla s odvoláním na zdroje v Bruselu televize TVN24. Polské vlády nalily do loděnic miliardy zlotých, aby je zachránily před úpadkem.

Loděnice pro Poláky nejsou jen továrnami na výrobu lodí. V loděnicích vznikly první nezávislé odbory v zemích bývalého sovětského bloku. Tato hodnota se ale do úřednických kolonek nevejde a polská vláda má proto jen pár dní na to, aby odvrátila bankrot loděnic.

Do Bruselu pojede zítra vyjednávat ministr státního pokladu Aleksander Grad. Podle TVN24 ale jeho šance nejsou velké. Evropská komise už údajně rozhodla, že státní pomoc loděnicím byla nelegální a tlumočila už toto stanovisko polským diplomatům v Bruselu.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme