Čína možná bude muset evakuovat milion lidí

Čína varuje před možnou evakuací více než milionu lidí. Důvodem jsou obavy kvůli protržení největšího z jezer vytvořených sesuvem půdy následkem zemětřesení. Čínská státní média dnes dokonce uvedla, že k evakuaci dojde, vzápětí ale informaci popřela s tím, že zatím jde pouze o virtuální výcvik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tábor pro oběti zemětřesení v Číně

Tábor pro oběti zemětřesení v Číně | Foto: AFP

Stovky vojáků už několik dní kopou 50 metrů široký a 300 metrů dlouhý příkop, který má odvést vodu z jezera Tchang-ťian-šan. I přes použití těžké techniky a vrtulníků ale práce zřejmě neskončí dříve než příští čtvrtek. I proto panují obavy z protržení hráze a zaplavení oblastí pod ní.

Armáda tak pokračuje v evakuaci ohrožených obyvatel, dosud jich bylo do bezpečnějších míst přemístěno téměř 200 tisíc. Příslušníci čínských ozbrojených sil se z této oblasti také snaží převézt na pět tisíc tun nebezpečných chemikálií a pátrají po asi stovce blíže nespecifikovaných zdrojů radiace.

Celkem při nedávném zemětřesení přišlo o střechu nad hlavou přes pět milionů lidí a zdravotníci nyní varují před možným vypuknutím epidemií. Mnozí jsou totiž zesláblí a přežívají ve špatných hygienických podmínkách. Zranění či nemocní jsou proto převáženi do jiných provincií, kde o ně může být lépe postaráno.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme