O Kaplického knihovnu budou strany zřejmě bojovat v příští volební kampani

Kaplického knihovna bude pravděpodobně tématem bojů v příštích parlamentních volbách. Peníze na její stavbu chce najít ve státním rozpočtu lidovecký předseda Jiří Čunek, vstřícný postoj k ní má vedení Strany zelených, a dnes ji deklarovala podporu ČSSD. Ta na svoji stranu získala i architekta Jana Kaplického.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kaplický

Jan Kaplický | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Tři až čtyři miliardy korun ze státního rozpočtu chtěli dát na stavbu knihovny sociální demokraté, pokud by před dvěma roky sestavovali vládu. A tento příslib, jak dnes řekl Jiří Paroubek Janu Kaplickému, stále trvá. A nejen ten.

"Stejně tak jako podpora moderní architektury. To, že tomu předseda strany nerozumí, ještě neznamená, že nebude podporovat takovéto věci, které jsou, řekněme, mimo jeho duševní rozměr," řekl Paroubek.

A právě proto bude Jan Kaplický nejen kulturním poradcem ČSSD, ale i osobním konzultantem předsedy strany. Z dění kolem stavby knihovny Jiří Paroubek obvinil Milana Knížáka. Ten je podle něho v centru intrik, do kterých zatáhl i pražského primátora a prezidenta republiky. To ale ředitel Národní galerie odmítá.

"Nevím, jakým způsobem může člověk jako já ovlivnit stavbu Národní knihovny. Postavil jsem se k tomuto problému jako občan této republiky. Nemám žádnou výkonnou moc," doplnil Knížák.

Stavba Národní knihovny podle návrhu ateliéru Future Systems je tedy už téma výhradně politické. "Zaplať pánbůh. Jestli se kultura dostává do volební kampaně, myslím, že to je dobře," hodnotí situaci Jan Kaplický.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme