Sociální demokracie vystartovala vstříc podzimním volbám

Jako hokejové utkání pojala Česká strana sociálně demokratická svou programovou konferenci v Pardubicích. Na ploše zimního stadionu stály naaranžované figuríny. V oranžových dresech byli hráči v dresech se jmény politiků z ČSSD, na modrých byla jména představitelů ODS. Ti ovšem seděli na trestné lavici. Podle občanských demokratů ale sociální demokraté pouze stereotypně pokračují v hledání nepřítele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSSD sídlí v Lidovém domě

ČSSD sídlí v Lidovém domě | Foto: Marián Vojtek

Účastníky konference stylově pozdravil hokejista Jiří Šlégr, který ČSSD popřál návrat do vládních funkcí. Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek použil sportovní hantýrku i při vysvětlování předvolební strategie: "Teď se nacházíme v první třetině a je možné očekávat, že dojde k nějakým nesportovním a neférovým útokům. ODS za ně ne vždy pykala na trestné lavici. Já bych si moc přál, aby kampaň byla razantní a tvrdá, ale na druhou stranu i korektní a férová."

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř reagoval pro Radiožurnál v podobném duchu: "Pan Šlégr říkal, že sociální demokracie má být tam, kde si zaslouží. Myslím si, že měl pravdu, když si ČSSD vybrala ledovou plochu. Pevně věřím, že sociální demokracie zůstane tam, kde si zaslouží, tedy u ledu."

V neděli budou sociální demokraté jednat o důchodově reformě a o zahraniční politice. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka očekává velkou diskusi okolo chystané stavby amerického radaru v Brdech: "Sociální demokracie má odmítavé stanovisko. Trváme na referendu a na tom, aby takovéto vojenské zařízeni bylo součástí Severoatlantické aliance. Připravujeme rezoluci k zahraniční politice, jejíž součástí by mělo být potvrzení našeho odmítavého postoje k umístění radaru u nás za stávajících podmínek."

ČSSD jde hlavně proti vládní reformě

Cílem programového prohlášení je náprava současných vládních reforem, řekl předseda sociální demokracie Jiří Paroubek: "Podrobujeme kritice vládní reformy, říkáme, co z nich je pro nás neakceptovatelné, co naopak v určité podobě můžeme přijmout - ale myslím si, že toho je minimum. Odmítáme věci ve zdravotnictví a sociální oblasti, samozřejmě také církevní restituce v tom pojetí, jak jsou nastavené touto vládou, odmítáme americký radar. Jde nám o posílení přímé demokracie, o posílení solidarity ve společnosti." Paroubek v této souvislosti zdůraznil, že ČSSD začne při prosazování přímé demokracie přímou volbou prezidenta.

Jiří Paroubek | Foto: Marián Vojtek

Místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach bere podzimní volby jako jakési referendum o nedůvěře vládě ODS: "Jako takový první krok vyslovit nedůvěru vládě Mirka Topolánka. Kvůli tomu, abychom mohli napravit ty problémy, které způsobila. Některé půjdou poměrně rychle, například zrušit poplatky ve zdravotnictví nebo vyplatit důchodcům 13. důchod jako kompenzaci za propady. Na druhé straně některé věci budou složité, to je hlavně v té příjmové stránce."

Podle ODS nemá ČSSD pozitivní volební téma

Místopředseda ODS Petr Bendl si myslí, že krajské a senátní volby by měly plnit jinou funkci, než být referendem o nedůvěře k ODS: "Sociální demokracie se bude evidentně snažit nalhat lidem, že regionální volby jsou o parlamentní politice. Ale regionální volby jsou o konkrétní práci pro region, města a obce. Sociální demokraté by měli lidem spíš říkat, co změní v krajích."

Petr Bendl | Foto: Marián Vojtek

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře sociální demokracie pouze opakuje staré stereotypy a a nemá žádný konkrétní volební program: "Není to nic nového. Ukazuje se, že sociální demokracie jenom pokračuje v hledání nepřítele, není tam ani špetka pozitivního programu pro podzimní volby. Sociální demokracie nemá jiné celostátní téma než kritiku ODS a nemá žádné regionální téma. Je mi to líto, že to běží pouze v těchto starých stereotypech."

Vilém Janouš, Monika Rybáková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme