Raketoplán Discovery odstartoval s japonskou vesmírnou laboratoří na palubě

Americký raketoplán Discovery odstartoval hladce k dvoutýdenní misi ve vesmíru. Na palubě nese hlavní část japonské vesmírné laboratoře Kibo. Kromě její instalace na Mezinárodní vesmírné stanici má posádka za úkol třeba opravit záchod, který se před několika dny porouchal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Start raketoplánu Discovery

Start raketoplánu Discovery | Foto: AFP

Start Discovery byl zcela bez problémů. Podstatnou část nákladového prostoru vesmírného plavidla zabírá šestnáctitunový hlavní modul japonské laboratoře Kibo za dvě miliardy dolarů.

Šestičlenná posádka má při pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici naplánované tři výstupy do volného vesmíru. A také různé opravy a údržbu stanice, kterou už musely v nouzi opravovat i předcházející posádky. Má především opravit záchod, který se před několika dny porouchal. nstaluje do něj novou, speciální pumpu.

V uplynulých dnech větší pozornost vyvolal jiný vesmírný úspěch Spojených států amerických, když sonda Phoenix úspěšně přistála u severního pólu Marsu. Jedná se o místo, kde vědci očekávají pod povrchem vodu v podobě krystalků ledu. Sonda je vybavena zařízeními, kterými má zkoumat planetu právě pod povrchem. Vědci si od toho slibují odpověď na otázku, jestli na Marsu byl nebo mohl být život.

Vít Pohanka, Vilém Janouš, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme