Nafta zdražila za rok o šest korun za litr, sníží se její zdanění?

Spotřební daň u pohonných hmot by mohla klesnout. Rozhodnou o tom poslanci. Návrh předloží Poslanecké sněmovně Česká strana sociálně demokratická. Ministerstvu financí se ale pokles daně nezamlouvá. Podle resortu je to nesystémové řešení, které nezaručí, že ceny nafty a benzinu u čerpacích stanic opravdu klesnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice

Za litr nafty platí motoristé i víc než 35 korun. Benzin se prodává průměrně za 32 korun a 60 haléřů. Podle poslance ČSSD Milana Urbana drahé pohonné hmoty brzdí růst ekonomiky v Česku. Podle něj by státní rozpočet snížení daně o dvě koruny padesát na litr nafty unesl.

Poslanec Urban tvrdí: "Návrh na snížení spotřební daně je vždycky správný. Protože za prvé posiluje konkurenceschopnost firem a za druhé ulehčuje lidem, tedy zvyšuje jim životní úroveň. Konkurence v České republice je poměrně vysoká. Máme zkušenost, že když klesly vnější vlivy, tedy cena ropy, snížily se i ceny benzínu a nafty. Věřím tomu, že se tak stane."

Ministerstvo financí varuje: Snížení by znamenalo výpadek příjmů ve státním rozpočtu

Podle propočtů ministerstva by snížení daně o korunu na litr znamenalo snížení příjmů státního rozpočtu o víc než sedm miliard korun. Úpravu spotřební daně u pohonných hmot proto zatím neplánuje. Stejný postoj zatím zastává Evropská unie, odmítá snížit ceny pohonných hmot odstraněním daní.

"Ta cena podle našeho názoru roste z důvodu vysoké poptávky a nedostatečné konkurence z hlediska jednotlivých výrobců, možná tedy i kvůli nedostatečným zdrojům výroby. Určitě není rozhodující složkou ceny spotřební daň," vysvětluje náměstek šéfa finančního resortu Peter Chrenko.

Poslanec Tlustý asi znovu rozhodí vládní koalici

Vládní koalice ale zřejmě nebude ve svém postoji ke snížení daně jednotná. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý chce dát návrhu šanci: "Nepodpořím zamítnutí takového návrhu, aby mohl vzniknout prostor k diskuzi. Bude-li ministerstvo financí spolupracovat a hledat další varianty, co s tím, tak se může zrodit něco, co dnes neumí nikdo předpovědět. Ale to, že by politická scéna měla hledat správný recept na dnešní situaci, to považuji za evidentní."

Václava Vařeková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme