Povolební Makedonie se nevyhnula kritice zahraničních pozorovatelů

Radost z drtivého vítězství konzervativní strany dosavadního premiéra Nikoly Gruevského v makedonských parlamentních volbách kazí vládní formaci kritika zahraničních pozorovatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Makedonii

Volby v Makedonii | Zdroj: ČTK

Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě nezabránily úřady násilnostem v oblastech obývaných etnickými Albánci, při kterých zemřel jeden člověk, na mnoha místech pak ani zastrašování voličů a bránění jim v hlasování. To by mohlo zpomalit přibližování někdejší nejchudší svazové republiky Jugoslávie ke členství v Evropské unii.

Premiér Gruevsky vyvolal předčasné volby poté, co Řecko zablokovalo kvůli sporům o název Makedonie vstup země do NATO. Podle mise OBSE bude celkové hodnocení víkendových voleb záviset na průběhu opakovaného hlasování ve vybraných obvodech a na potrestání jejich narušitelů.

Eurokomisař pro rozšíření Oli Rehn telefonoval premiérovi Bývalé jugoslávské republiky Makedonie Nikolovi Gruevskimu, který mu slíbil, že hlasování se v problematických oblastech zopakuje. Někdejší nejvýchodnější jugoslávská republika je kandidátem na členství v Unii. Letos na podzim bude Evropská komise znovu hodnotit stav jejích příprav na členství.

"Pořádání svobodných a spravedlivých voleb je základní podmínkou pro splnění politických kriterií Unie. To se objeví i v letošní hodnotící zprávě o pokroku Bývalé jugoslávské republiky Makedonie," připomněla mluvčí komisaře Rehna Krysztina Nagy.

Pavel Novák, Vilém Janouš, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme