Náhlou smrt kojenců vyvolávají bakterie?

22. září 2010

Bakterie Staphylococcus aureus a Escherichia coli by mohly mít spojitost se syndromem náhlého úmrtí kojenců. To zjistili v jedné londýnské nemocnici po vyhodnocení velkého počtu případů.

Náhlou smrtí kojenců (anglicky Sudden Unexpected Death in Infancy - SUDI) se rozumí náhlé a neočekávané úmrtí dítěte do jednoho roku věku. Existují různé případy náhlého úmrtí, které mohou být takto označeny. U některých se příčina smrti odhalí, u některých nikoliv. SUDI patří k nejčetnějším z celkového množství případů úmrtí kojenců ve Velké Británii. Jednoznačná příčina tohoto syndromu ale dosud stanovena nebyla.

V jedné z dětských nemocnic v Londýně provedli podrobnou analýzu případů SUDI u dětí, jejichž těla byla v této nemocnici podrobena pitvě v letech 1996 až 2005. Případy byly rozděleny do kategorií "nevysvětlené", "vysvětlené s důkazem bakteriální infekce" a "vysvětlené neinfekční příčinou". Lékaři zjistili, že u případů SUDI, které nebylo možno vysvětlit, bylo v tělech dětí nalezeno podstatně více patogenních mikroorganismů, než u dětí, jejichž příčina smrti měla neinfekční povahu. Toto zjištění naznačuje, že u nevysvětlených případů SUDI by mikroby nebo mikrobiální produkty mohly hrát roli. Bakteriální toxiny by nejspíš přímo působily na kardiorespirační systém nebo na systém nervového řízení. Výzkum se má proto nyní soustředit na hledání bílkovinných bakteriálních produktů v tělech zemřelých dětí a na objasňování patofyziologických mechanismů, které by u syndromu mohly probíhat. Zpráva byla uveřejněna v časopise Lancet.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.