Bakteriální geny produkují nová antibiotika

22. září 2010

Z mikroorganizmů lze ještě získávat dosud neznámá antibiotika. Umožňuje to postup, kterým se v DNA mikroorganismů vyhledávají úseky zodpovědné za tvorbu určitých látek ("genome mining").

Choroboplodné mikroorganismy jsou schopny se přizpůsobovat používaným antibiotikům. Proto farmaceutický průmysl potřebuje sortiment vyráběných antibiotik neustále obměňovat. V minulých letech se ale už více méně vzdal naděje, že známé mikroorganismy by ještě mohly poskytnout nové přírodní léčivé látky. K takovým mikroorganismům patřila i bakterie Streptomyces coelicolor. Ta je sice známa tím, že látky s antibiotickým účinkem produkuje, ale většina odborníků už asi 15 let nevěřila tomu, že by nám mohla poskytnout ještě něco nového.

Profesor Challis z Univerzity ve Warwicku ve Velké Británii a jeho výzkumný tým měli ale opačný názor. Prozkoumávali DNA této bakterie a snažili se v ní nalézt úsek, který by mohl produkovat přírodní látky, jež tu ještě nebyly. Po osmi letech úsilí měli úspěch. Referují o něm v červnovém čísle časopisu Microbiology. Izolovali genetický řetězec programující tvorbu hned několika látek, které zamezují rozmnožování některých bakterií. Tři z těchto látek jsou novinkami: isogermicidin A, B a C. Vypracovaná metodika by mohla umožnit vyvíjet dosud neznámé přírodní přípravky. Ty by mohly např. pomoci bojovat s nebezpečnými infekcemi šířícími se v nemocnicích.

A tým u bakterie Streptomyces coelicolor objevil ještě jednu zajímavou genetickou sekvenci. Je to sekvence zodpovědná za vytváření bílkovinné látky jménem coelichelin. Ta bakterii umožňuje přijímat z okolního prostředí životně důležité železo, které by jinak nemohla využít.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.