Bývalá komunistická prokurátorka půjde znovu před soud

Nejvyšší soud dnes nařídil nové líčení v případu bývalé komunistické prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové. Je obviněná z trestného činu spoluúčasti na vraždě čtyř osob v poválečném politickém procesu s popravenou Miladou Horákovou. Vrchní soud v Praze musí kauzu znovu projednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milada Horáková

Milada Horáková | Foto: www.totalita.cz

Soud má rozhodnout, jak významný podíl měla na odsouzení Milady Horákové prokurátorka Brožová-Polednová a jestli ji za to ještě po osmapadesáti letech potrestat. Ludmila Brožová-Polednová tehdy byla jednou z pěti prokurátorů, kteří se procesu účastnili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalá komunistická prokurátorka Brožová-Polednová při procesu s Miladou Horákovou

Případ Ludmily Brožové-Polednové se k Nejvyššímu soudu dostal poté, co Mejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká podala dovolání. Nesouhlasila s rozhodnutím Vrchního soudu, který stíhání bývalé komunistické prokurátorky zrušil kvůli promlčení trestného činu, ze kterého je obviněna.

Renata Vesecká trvá na potrestání Brožové-Polednové, protože podle svého mluvčího Pavla Foltána není spokojená s verdiktem soudu kvůli promlčení skutku: "Dovolání směřuje proti usnesení Vrchního soudu v Praze z února tohoto roku, kterým bylo trestní stíhání obviněné doktorky Ludmily Brožové-Polednové zastaveno."

Bývalá komunistická prokurátorka se nedávných soudních stání kvůli svému stáří neúčastnila. Podle její obhajoby o zmanipulování procesu s Miladou Horákovou nevěděla a věřila ve vinu odsouzených. Je skoro jisté, že Brožová-Polednová kvůli svému stáří a zdravotnímu stavu do vězení nepůjde. Podle právních odborníků je ale verdikt soudu důležitý kvůli vypořádání se s minulostí.

Vyrovnali jsme se s komunistickou minulostí? Hlasujte v naší anketě!

Marek Janáč, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme