Pozastavení dodávek mléka v Německu může mít dopad i na naši produkci mléka

Výkupní ceny mléka v Evropě jsou teď nízké a poškozují chovatele. Nejvíc zatím v Německu. Tam zastavili dodávky mléka a blokují příjezdové cesty k mlékárnám a dokonce i některé hraniční přechody, aby zpracovatelé nemohli mléko dovážet ze zahraničí. V německých obchodech už řídnou regály s čerstvým mlékem, zatímco farmáři nově nadojené mléko vylévají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Zdroj: ČTK

Prezident Agrární komory Jan Veleba řekl ve vysílání Radiožurnálu, že krize v Německu může mít dopad i na náš trh s mlékem: "Protože na trhu je přebytek suroviny, přebytek mléčných výrobků. Krávy ovšem dojí stejně a lidé také spotřebovávají pořád stejně. Od pátku bychom se proto snažili snížit - bylo by to dobrovolné - prodej mléka mlékárnám v Česku o deset procent. Každého bychom vyzvali, aby těch deset procent využil jinak. Aby jím například krmil hospodářská zvířata, ne aby to vylil do kanálu."

Podle Jana Veleby je cena v obchodech za mléko v České republice převýšená. Naopak výkupní ceny jsou nízké a prodejci profitují na až třicetiprocentní marži. "Podle Českého statistického úřadu byla v dubnu průměrná cena, kterou dostávali zemědělci za litr mléka od mlékáren, 9,19 Kč. A průměrná cena v obchodě byla 18,21 korun. Marže je obrovská a hlavní část profitu mají obchodníci, to znamená obchodní řetězce."

Politiku mléka by mohl podle Jana Veleby vyřešit návrh zákona, který by jeho cenu v obchodech mohl snížit: "Politici v České republice o to nemají zájem a nechávají tomu naprosto volný průchod, na rozdíl od západních zemí. A dostává se to do těžko udržitelné situace. Pokud by se ovlivnila, tak by ceny potravin nemusely stoupat, naopak mohly by mírně klesnout. Čili je připraven zákon o významné tržní síle, ale je otázka, jestli projde v Parlamentu."

Někteří čeští zemědělci už museli vylít přebytečné mléko

Protesty německých zemědělců proti nízkým výkupním cenám mléka zasáhly i Českou republiku. Blokáda příjezdů i samotných mlékáren se totiž týká také českých dovozců, kteří tak musejí vylévat do polí statisíce litrů mléka. Dostávají se do velkých ztrát.

Mléko určené pro německý trh museli zlikvidovat například někteří zemědělci z Prachaticka a Strakonicka. Soukromý zemědělec ze statku Uhersko na Pardubicku David Novák potvrdil, že rozhodování, co s přebytečným mlékem, bylo velmi těžké:

"Byl jsem nucen nějaké mléko vylít, abych vůbec mohl nadojit znovu do chladících tanků. Srdce mě u toho bolelo. Zvažoval jsem, jestli tady na vesnici vyhlásím, aby si lidi přišli pro mléko - bude to ale jeden den, druhý den přijdou opět a já ho už mít nebudu, takže je to složité. Doufám, že se to už nebude opakovat. Odběratelé z Německa slíbili, že mléko dneska odeberou."

Kvůli blokádě německých farmářů nemohly české cisterny vjet do areálu mlékárny v bavorském Chamu. Tam dodávají členové jihočeského družstva denně přes 300 tisíc litrů mléka - zhruba třetinu produkce. Podle Zdeňka Houšky, místopředsedy Mlékařského a hospodářského družstva Jih, se ale situace na německé straně zklidnila:

"Obnovili se dodávky zemědělců z Německa i z Čech. Situace v Německu se postupně uklidňuje, konkrétně v Chamu. My situaci sledujeme, abychom věděli, co se odehrává. Ale myslím si, že v současné době už nebude zůstávat v Čechách žádné mléko."

Katarína Brezovská, Lucie Toraková, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme