V Římě pokračuje summit FAO o potravinové krizi ve světě

V Římě pokračuje summit Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) o současné světové potravinové krizi. Její příčinou je zvýšení cen potravin, které dále zhorší situaci 178 milionů podvyživených dětí. Organizace Save the Children obvinila zejména evropské donátorské země, že na boj proti podvýživě a hladu uvolnily pouze 300 milionů dolarů a že nemají žádnou reálnou strategii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

summit FAO v Římě

summit FAO v Římě | Zdroj: ČTK

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun krátce před odletem z Říma zdůraznil, že svět si absolutně nemůže dovolit prohrát bitvu s potravinovou krizí, protože nepřítelem je hlad, který vyvolává vzpoury a nestabilitu. Účastníci konference však ještě nemají jednotnou strategii.

Někteří, jako italský ministr zahraničí Frattini, přišli s návrhem na vytvoření zvláštního organismu, Evropské obilní banky, schopné čelit potravinovým krizím i v budoucnosti. Jiní ale tento návrh zamítají, protože znamená další strukturu, další byrokracii.

Islámská banka ohlásila příspěvek ve výši jedné a půl miliardy dolarů pro FAO, Jižní Korea nabídla pomoc Severní Koreji. Otevřená zůstává otázka biopaliv, bude se jí zabývat zvláštní výbor expertů.

Předseda Světové banky Zoellig žádá zrušení obchodních bariér, které nesou vinu za nárůst cen zemědělských produktů. Agentury OSN i Světová banka podtrhují, že jedinou platnou strategií proti hladu ve světě je pomoc pro malé rolníky, aby mohli ztrojnásobit produkci.

Vědunka Lunardi, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme