Slovinsko kvůli úniku chladící kapaliny odstavilo jadernou elektrárnu

Jediná slovinská jaderná elektrárna Krško musela být odstavena. Z primárního okruhu začala unikat chladící kapalina. Evropská komise kvůli tomu vydala varování všem členským zemím unie. Podle slovinských představitelů ale nehrozí únik radiace ani poškození životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna (ilustr. foto)

jaderná elektrárna (ilustr. foto) | Foto: Petr Večeřa

Incident s únikem chladící kapaliny v jaderné elektrárně Krško nebyl podle slovinské strany nebezpečný. Šlo o méně závažný případ, při kterém nedošlo k úniku radioaktivity. Oznámení o vyřazení elektrárny z provozu, které rozeslala Evropská komise ostatním členským zemím, bylo standardní opatření, sdělila Českému rozhlasu v Bruselu mluvčí slovinského předsednictví EU.

"Šlo o varování po události nízkého stupně. Podle stanovených pravidel jsme informovali Evropskou komisi. Předpokládám, že v zájmu transparentnosti informovala Evropská komise o případu ostatní státy," dodala slovinská mluvčí Maja Kocjančičová.

Také zdroj z kanceláře komisaře pro energetiku Andrise Pielbagse potvrdil, že takových oznámení dostává Evropská komise měsíčně několik, a nejde tedy o nic neobvyklého.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová Radiožurnálu večer řekla, že o celé události zatím není k dispozici dostatek informací. "Ale i z toho, co vím, bych to zatím nenazývala havárií, protože slovinský provozovatel elektrárny Krško a slovinský dozor ohlásily únik chladící kapaliny s objemem 2500 litrů za hodinu, což by doplňovací systémy elektrárny měly projektově pohodlně zvládnout. Ta zpráva také obsahuje konstatování, že únik je kompenzován a že je bez vlivu na okolí."

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost také uvedla, že fyzikální vlastnosti tlakovodního reaktoru, který v Kršku je, ani neumožňují při úniku chladící kapaliny nekontrolovanou štěpnou reakci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Jana Punčocháře s Danou Drábovou

Podle slovinských odborníků je zastavení chodu elektrárny preventivním opatřením. "Musíme zjistit příčinu úniku kapaliny. To je důvod odstavení jaderného reaktoru," řekla agentuře Reuters mluvčí tamního ministerstva životního prostředí.

Krško je jediná slovinská jaderná elektrárna. Dodává elektrickou energii Slovinsku i Chorvatsku. Byla první atomovou elektrárnou v bývalé Jugoslávii. Do provozu ji uvedli před pětadvaceti lety a má reaktor americké výroby. Nevládní organizace se ale snažily o její odstavení z provozu už řadu let.

Pavel Novák, Jaromír Janev, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme