Životy dětí může ochránit jejich důvěra v počítače

22. září 2010

Děti a mládež dělají často věci, které jim mohou být nebezpečné. Nebo mají psychické problémy. Dětský lékař se to ale včas nedozví - a někdy už pak může být pozdě. V jednom americkém pediatrickém výzkumném středisku zkoušeli, jestli by nemohl pomoci přítel dětí - počítač.

Děti a teenageři se často ostýchají svěřit se svým lékařům s problémy, které je tíží. Tak se dětský lékař nedozví, jestli jeho pacient nedělá něco, co je pro něj nebezpečné. Jestli také nepije alkohol nebo nebere drogy. Anebo jestli netrpí depresemi. Proto ani nemůže udělat nic pro to, aby svého "svěřence" ochránil. V USA zkoušeli, zda by nebylo užitečné umístit do čekárny dětských lékařů dotykové obrazovky. Pomocí těch by děti mohly odpovědět na screeningové otázky, které by se jim na obrazovce objevovaly. Automaticky vyhodnocený dotazník by pak dostal dětský lékař ještě předtím, než by dítě vstoupilo do ordinace.

Studie byla provedena na zhruba 900 dobrovolnících. Byli jimi mladí lidé ve věku 11 až 20 let navštěvující městská zařízení základní zdravotní péče. Výsledky studie přináší červnové vydání časopisu Pediatrics. Zjistilo se, že mladí lidé jsou ochotni svěřit své problémy počítači upřímněji než lékaři. 59 procent z nich uvedlo, že má některý z problémů, které dětského lékaře zajímají. Lékař pak mohl problém blíže vyšetřit a posoudit. U těch zkušebních pacientů, kdy výsledky screeningových testů dostal lékař až dodatečně, bylo procento odhalených problémových případů zřetelně nižší.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.