Senát schválil novelu, která podle kritiků znamená špiclování lidí

Senát schválil novelu o elektronických komunikacích. Kritici ji označují za špiclování, protože podle nich zasahuje do osobních svobod. Předloha totiž mobilním operátorům nařizuje, aby shromažďovali údaje o telefonátech lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefonní operátorka

Telefonní operátorka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle předlohy musí operátoři po dobu půl roku archivovat údaje kdo, kdy, odkud a kam volal svým mobilním telefonem, evidovat by měli také údaje o neuskutečněných hovorech. Kontrole podléhá i elektronická komunikace. Počet odposlechů v České republice loni oproti roku 2006 klesl o 30 procent.

Většina senátorů má k novele výhrady, přesto byli při hlasování proti jen dva zákonodárci. Pokud bychom normu nepřijali, hrozily by nám sankce od Evropské unie. Předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS Radiožurnálu řekl, že s takovým postupem EU nesouhlasí.

"Já už začínám mít obavu, že jsme nuceni přijímat věci, s kterými nesouhlasíme, protože je tady strašák sankcí, které mají svoji finanční úroveň a někdy velmi velkou. V této chvíli tady převažuje podle mě snaha o to, abychom byli daleko více monitorováni. Já jsem člověk, který nemusí být tolik monitorován," uvedl Sobotka.

Senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková má rovněž výhrady, ale v novele vidí hlavně ochranu obyvatel, a proto ji podpořila. "Je potřeba mít takové prostředky, aby bylo zabráněno organizovanému zločinu. Přiznávám, že se mi to ne úplně líbí, ale vnímám to jako zajištění bezpečnosti našich občanů," řekla Gajdůšková.

Na rozdíl od Sobotky odmítá, že by nám Unie něco nařizovala. Podmínky podle ní stanovily všechny členské státy včetně Česka. Poslanecká sněmovna už nová pravidla uchovávání dat o telefonátech a mailech schválila, návrh nyní posoudí prezident.

Martin Hromádka, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme