Trojský lachtan Gaston putuje po Německu

Osud lachtana, který během povodně uplaval z pražské zoologické zahrady v Troji, je stále nejasný. Samce Gastona se v sobotu záchranářům po celodenní akci nepodařilo chytit u Děčína a rozbouřené Labe jej odneslo za hranice do Německa. Tam se o něm zatím neobjevily žádné zprávy. Dalšího z lachtanů, které po ničivých záplavách pohřešovali v Troji, objevili lidé na Mělnicku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lachtan

lachtan | Foto: ZOO Liberec

Gastona z pražské ZOO mají nyní sledovat němečtí záchranáři. O sobotního večera o něm nemá žádné zprávy ani české ministerstvo zahraničí, ani zoologické zahrady v Praze a Ústí nad Labem. Jak Českému rozhlasu řekl zástupce krizového štábu v Sasku, prioritní je pro ně v tuto chvíli záchrana lidských životů.

Podle mluvčího pražské ZOO Víta Kahleho má ale Gaston stále ještě šanci. "Gaston podle kolegů, kteří ho sledovali, odplouval do Německa v relativně dobrém stavu, dostal nažrat ryby. Pokud se dostane do nějaké laguny, kde by byla možnost ho odchytit, je reálná šance, že přežije," doufá Tále.

Pouť dalšího z lachtanů z vytopené pražské ZOO šťastně skončila v zámeckém parku v Dolních Beřkovicích na Mělnicku. Samici Myšku objevili na břehu řeky tamní občané, kteří přivolali hasiče. Ti pak dehydrované zvíře až do příjezdu ošetřovatele kropili proudem vody.

Vltava zatopila velkou část areálu zoologocké zahrady v Troji. Z některých níže položených pavilonů nekoukaly ani špičky střech. Od pondělí do středy se ZOO podařilo evakuovat celkem 1003 vlastních a 26 soukromých zvířat. Do bezpečí přemístili 101 savců, 750 ptáků s 12 vejci, 141 plazů s 28 vejci a 11 kalonů. Podle ředitele zahrady Petra Fejka uhynulo 80 ptáků a devět savců. Zahrada musela utratit pětitunového agresivního slona Kádira, který nemohl být evakuován. Stejný osud potkal samici hrocha, lva a medvěda. Utopil se jeden hroch, dva hrošíci liberijští a pravděpodobně také nezvěstný samec gorily Pong.

Marika Táborská, Martin Hromádka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme