Na Guantánamu začal soud s údajnými strůjci útoků z 11. září

Na americké základně Guantánamo začal soud s údajnými organizátory teroristických útoků na Spojené státy z 11. září 2001. Pětice mužů je podle žaloby zodpovědná za smrt skoro tří tisícovek lidí, kteří tehdy zemřeli v New Yorku, Washingtonu a v uneseném letadle, které se zřítilo v Pensylvánii. Všem hrozí trest smrti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na Guantánamu začal soud s údajnými teroristy

na Guantánamu začal soud s údajnými teroristy | Zdroj: ČTK

Před vojenským soudem dnes stanul především Chálíd Šajch Muhammad - údajně bývalý třetí nejvýše postavený muž teroristické sítě Al- Káida. Ten měl být mozkem teroristických útoků na Spojené státy.

Kromě toho má mít podle žaloby na svědomí mnoho dalších zločinů, včetně pumového útoku na noční klub na indonéském Bali, při kterém zahynulo víc než 200 lidí. Za informace vedoucí k jeho dopadení vyplatily Spojené státy v roce 2003 25 milionů dolarů.

Souzený je i Muhammadův synovec Alí Abdal Azíz a tři další muži, kteří se údajně na útocích z 11. září 2001 nějak podíleli. Chalíd Šajch Muhammad požádal na úvod procesu soudce o trest smrti, aby se stal mučedníkem.

Údajní teroristé jsou obviněni celkem ze 169 akcí namířených proti Spojeným státům, mimo jiné spiknutí, vraždy, terorismu nebo útoku na civilisty a civilní objekty. Těch se podle žaloby dopustili tím, že připravili únosy čtyř letadel, která před téměř sedmi lety narazila do věží newyorského Světového obchodního střediska a budovy Pentagonu ve Washingtonu. Poslední letoun spadl v Pensylvánii. Při těchto útocích přišlo o život 2973 lidí.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme