Čeští farmáři se rozhodli snížit dodávky mléka

Čeští zemědělci v pátek přiškrtí dodávky mléka zpracovatelům. Rozhodla o tom komoditní rada Agrární komory, když podpořila myšlenku některých farmářů omezit dodávky do mlékáren. Zatím není jasné, jak dlouho bude tento částečný bojkot trvat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Zdroj: ČTK

O rozsahu snížení dodávek rozhodnou jednotliví producenti podle svých možností. V průměru se bude jednat zhruba o 10 procent. Podle předsedy komoditní rady Agrární komory Pavla Novotného bude bojkot podporovat asi polovina českých dodavatelů. Důvody jsou především ekonomické.

"Rostou prakticky veškeré náklady, ať už jsou to náklady na pohonné hmoty, náklady na hnojiva. A přeci už není možné, abychom nezajistili aspoň základní růst mezd našich zaměstnanců," říká Novotný.

K výzvě komory se připojí i Mlékařské družstvo Jih, které už oslovilo všechny své členy. Českému rozhlasu to potvrdil člen dozorčí rady družstva a jednatel společnosti Agriprod Munice u Hluboké nad Vltavou Josef Půr. "Já jsem jen tak pro informaci také kontaktoval některé větší výrobce a všichni od pátku sníží dodávku o deset procent."

Zemědělci se většinou shodují, že výkupní ceny mléka jsou nízké a měly by stoupnout z dnešních 9 korun na 10 korun za litr. Protesty však nejsou podle Pavla Novotného zaměřeny proti mlékárnám.

"Ta akce je vynucená vývojem na trhu, kdy na jedné straně výrazně rostou náklady, na druhé straně klesá cena nakupovaného mléka pro zemědělce."

S tím ale nesouhlasí předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev Zdeněk Juračka. "My především nekupujeme mléko od zemědělců, my ho kupujeme od zpracovatelů v různých formách, a ta marže, kterou jako obchodníci na mléko dáváme, je trvalá; ty marže jdou dolů. Čili my jsme určitě nezdražili pro zákazníky mléko."

Jak dlouho bude plánovaný bojkot trvat, není podle zemědělců možné odhadnout. Předpokládají však, že vzhledem k vývoji situace nepůjde o dlouhodobou záležitost. Rozhodnou se zítra ráno.

Marika Táborská, Martin Hlaváček, Kateřina Rózsová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme