Chrupavka se rozrůstá na povrchu nanotrubiček

22. září 2010

Bolestivému dření kosti o kost, způsobenému úbytkem nebo poškozením kloubní chrupavky, by se možná dalo odpomoci. Specialisté navrhují nanést na kloub materiál na bázi nanotrubiček z grafitického uhlíku. Na něm by měla vyrůst nová chrupavka.

Bojovat s potížemi při opotřebení kloubních chrupavek se může např. nastřikováním umělých gelů do klubu. Tato terapie pomůže ale jen na čas, musí se opakovat. S novým řešením nyní přicházejí specialisté na nanotechnologie z Brownovy univerzity v americkém státě Rhode Island. Vsadili na materiál nové generace. Tím jsou nanotrubičky z grafitického uhlíku. Takové trubičky patří k nejtužším a nejpevnějším známým vláknům. Jsou i dobře vodivé pro elektrony. Mnoho vědců na celém světě dnes zkoumá jejich vlastnosti a možnosti použití v různých průmyslových oborech a v medicíně.

Povrch nanotrubiček podporuje růst chondrocytů  /úsečka = 500 nm/

Jak specialisté z Brownovy univerzity zjistili, představuje povrch nanotrubiček vyrobených z kompozitního materiálu na bázi grafitického uhlíku dobrý podklad pro růst chrupavkových buněk - chondrocytů. Vysvětlení podle vědců tkví v tom, že hrbolatý povrch materiálu buňkám chrupavek "připomíná" povrch živých tkání a rády se na něm zabydlí. Důležité podle specialistů je, že velikost hrbolků na povrchu použitého materiálu se pohybuje právě v oblasti nanometrů. To nejen umožní pevné přichycení buněk, ale nanesená vrstva se tvarově dobře přizpůsobí povrchu poškozeného kloubu.

Množení chondrocytů na povrchu nanotrubiček se dá ještě dále podpořit, a to zaváděním elektrických impulzů do postižené oblasti. Mechanizmus děje ještě není zcela vysvětlen. Elektrické impulzy pomáhají nejspíše iontům vápníku, které mají pro růst chrupavek velký význam, proniknout do nitra buněk.

V další fázi výzkumu by se měla nová metoda odzkoušet na zvířatech, a pokud bude úspěšná, i na lidech. Studie vychází v časopise Journal of Biomedical Materials Research, Part A.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.