Minikamera vyšetřuje jícen a žaludek

22. září 2010

Miniaturní kameru, kterou paciant spolkne a lékař s ní pak pohybuje uvnitř jícnu či žaludku sem a tam, vyvinuli v německém Fraunhofer-Institut.

Diagnostické kamery, jež se polykají, nejsou dnes již žádnou novinkou. Kamera velká jako bonbón putuje po spolknutí jícnem, žaludkem a dalšími orgány trávicí soustavy a pořizuje snímky. Ty míří do přijímače, který má pacient připevněný na opasku. Uložené snímky později lékař vyhodnotí. Dosud vyráběné minikamery se ale příliš nehodí k vyšetřování jícnu a žaludku. To proto, že doba průchodu kamery těmito orgány je příliš krátká a počet získaných snímků je malý. Proto se pro vyšetřování jícnu a žaludku používají stále častěji klasické endoskopy.

Diagnostická minikamera

Problém s rychlým průchodem kamery jícnem a žaludkem vyřešili vývojoví pracovníci německého ústavu Fraunhoferova institutu Biomedicínské techniky ve spolupráci s dalšími institucemi. Krátce o tom referuje tato zpráva. Nový typ kamery se od předchozích liší v tom, že se může v jícnu zastavit a podle potřeby se s ní dá pohybovat nahoru a dolů. Kamerou se také může otáčet do stran. To dovoluje pořizovat snímky jícnu v požadovaném úhlu.
Jak se s kamerou manipuluje? Pomocí magnetického zařízení, které drží lékař v ruce a pohybuje jím po těle pacienta. Kamera pohyb následuje.

Funkci kamery otestovali vývojáři nejdříve na sobě. Prokázali, že kamera může zůstat v jícnu třeba i 10 minut, a to i když pacient vzpřímeně sedí.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.