V. Jakubková nevyloučila odchod z poslaneckého klubu zelených

O případném vystoupení z poslaneckého klubu Strany zelených uvažuje poslankyně Věra Jakubková. Českému rozhlasu 1 to řekla už včera v pořadu 20 minut Radiožurnálu. Nelíbí se jí totiž komunikace v klubu. Dnes upřesnila, že tato situace podle ní není otázkou dneška, ale považuje ji za velmi vážnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Jakubková

Věra Jakubková | Foto: Poslanecká sněmovna

Odchod zposlaneckého klubu Strany zelených nevyloučila poslankyně Věra Jakubková. Má totiž pocit, že zákonodárci zelených nemají dost informací o záměrech koaliční vlády. Poslankyně Jakubková ve vysílání Radiožurnálu řekla, že by se dokonce mohla rozpadnout koalice.

"Může se to stát a já bych byla velice nerada, kdyby se chyby, které jsou, shazovaly na lidi, kteří si dovolí projevit opačný názor. A není to o tom, že ho projevují bez nějakého upozornění. My jsme vlastně stavění před hotovou věc a mám pocit, že jako koaliční poslankyně mám právo vyjádřit jen souhlas, a to si myslím, že je špatně."

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslankyně Jakubková a Zubová kritizují komunikaci v poslaneckém klubu SZ

Zvukový záznam rozhovoru s poslankyní Jakubkovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání. V případě, že by byla situace neúnosná, sáhla by ke stejnému kroku i její stranická kolegyně Olga Zubová. Tato chvíle podle ní ale zatím nenastala. Problémy v komunikaci v klubu potvrzuje ale i ona: "Mohu potvrdit, že komunikace v klubu není ideální."

Podle šéfky klubu zelených Kateřiny Jacques může komunikace v klubu váznout i kvůli tomu, že ne vždy jsou na jednání všichni poslanci. Informaci o tom, že by chtěla Jakubková klub opustit ale zatím nemá. "Já tomu úplně nevěřím. Pochopitelně mne takové informace znepokojují, protože je důležité, abychom fungovali a naplňovali svůj program," podivila se Jacques.

Věra Jakubková a Olga Zubová mají výhrady například k umístění amerického radaru u nás, převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti nebo i k tomu, že by měli zelení mít 6. místo místopředsedy ve sněmovně. V této souvislosti se nejvíce hovoří právě o Kateřině Jacques.

Pnutí v koalici způsobují i církevní restituce

Mezi odpůrce koaličních návrhů patřili už v minulosti lidovec Ludvík Hovorka a také poslanci ODS Tlustý, Raninec a Schwippel. Tři poslanci ODS tento týden prosadili ustavení speciální komise, která by měla navrhnout řešení církevních restitucí.

Projednávání církevních restitucí se ve sněmovně zadrhlo koncem dubna, když dolní parlamentní komora na návrh Tlustého debatu přerušila. Zároveň požádala vládu, aby návrh doplnila o výpočet majetku, který má být církvím vrácen - to kabinet následně učinil. Výkonná rada Občanské demokratické strany pak v květnu vyzvala své poslance, aby majetkové vyrovnání s církvemi neblokovali. Lidovci už dřív slíbili, že nebudou spojovat církevní restituce s hlasováním o jiných návrzích.

Milan Kopp, Veronika Malá, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme