Do Chorvatska je opět možné cestovat s potravinami

Mléčné a masné výrobky pro vlastní potřebu mohou ode dneška znovu přibalit turisté cestující do Chorvatska. Země se rozhodla platnost tohoto opatření, které je ve shodě s předpisy Evropské unie, o půl roku odložit. Českému rozhlasu to potvrdilo chorvatské ministerstvo zemědělství. Černá hora naopak zákaz dovozu potravin zavádí od poloviny června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

svačina v autě

svačina v autě | Foto: izix.com

Odklad zákazu potvrdil Českému rozhlasu telefonicky také náčelník pohraniční veterinární inspekce Gordan Jerbič.

"Chorvatská republika dostala písemné povolení Evropské komise, aby odložila platnost tohoto opatření. V souladu s tím jsme přijali potřebné kroky podle zákona a zákaz po dobu příštích šesti měsíců nebude platit," uvedl.

Úplný zákaz dovozu potravin do Chorvatska platil od 1. června pro občany všech zemí. Proti opatření se ale zvedla vlna odporu. Ozvaly se nejen české cestovní kanceláře, ale i chorvatští hoteliéři a pracovníci v turistickém ruchu. Ti tvrdili, že poté, co nařízení začalo platit, začali Češi rušit své pobyty. Chorvatsko je pro Čechy dlouhodobě nejoblíbenějším místem dovolené.

Černá hora naopak zákaz dovozu potravin zavádí od 15. června. Netýká se to dětské výživy a výrobků pro diabetiky, pěti kilogramů čerstvého ovoce a zeleniny a jednoho kila sušených ovocných a zeleninových výrobků. Nový je také jednorázový roční ekologický poplatek pro osobní vozy ve výši 10 eur a pro nákladní vozy až 150 eur.

Jaromír Janev, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme