Serotonin ovlivňuje naše sociální reakce

22. září 2010

Biologicky aktivní látka serotonin má vliv na lidskou psychiku. Pomocí psychologických experimentů nyní vědci zjišťovali, jak výše hladiny této látky v mozku ovlivňuje sociální reakce člověka. Zejména jeho jednání, setká-li se s nepoctivostí, která by jej měla poškodit.

Serotonin je látka, která zajišťuje přenos nervových vzruchů mezi nervovými buňkami. Již delší dobu je známo, že jeho hladina v mozku ovlivňuje psychický stav člověka. Nízká hladina může vyvolávat deprese, pocity strachu a jiné psychické potíže (např. tzv. kompulzivně-obsedantní poruchu - OCD).

Vědci z Cambridgeské a Kalifornské univerzity nyní zkoumali, jak se změna hladiny serotoninu promítá do reakcí lidí na určité sociální podněty. Zajímavé výsledky získali při psychologické hře nazývané anglicky Ultimatum Game. Při hře jde o dělení určité sumy peněz. Účastní se jí dva partneři. První navrhne, jakým poměrem by si měli sumu mezi sebe rozdělit. Pokud druhý partner z navrženým poměrem souhlasí, rozdělí si peníze v tomto poměru. Pokud nesouhlasí, nedostane nikdo nic. Když je první hráč nepoctivý, navrhne nejspíše druhému částku nižší, než je polovina výchozí sumy. Potom jde o to, do jaké míry je druhý z partnerů ochoten připustit nespravedlivé rozdělení. Odměnou by mu bylo, že by si ze hry přece jen nějaké peníze odnesl. Nebo zda raději takovou pro něj nespravedlivou částku obětuje, aby se pak necítil ponížený.

Obvykle lidé asi v 50 % případů odmítnou, když je jim nabídnut pouhý 20-30 % podíl z celkové sumy, a nevezmou si raději nic. Lidé, kterým byla hladina serotoninu určitou dietou uměle snížena, ale tentýž nespravedlivý podíl odmítli v 80 % případů. Pokus tedy prokázal, že výše hladiny serotoninu ovlivňuje sociální reakci člověka. Bližší informace viz článek z 6. 6. 2008 v elektronickém časopise Science Express.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.