Arabské monarchie chystají otevření ambasád v Iráku

Bahrajn a Spojené arabské emiráty chystají brzké otevření svých diplomatických misí v Iráku. V jejich čele budou velvyslanci a půjde o vůbec první plnohodnotné ambasády arabských zemí od svržení Saddámova režimu před pěti lety. Někteří iráčtí činitelé si v zákulisí dlouho stěžovali, že odmítání arabských zemí vyslat velvyslance podkopává bagdádskou vládu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelená zóna v Bagdádu

Zelená zóna v Bagdádu

Kromě Bahrajnu a Emirátů zvažuje vyslání ambasadora i Egypt a Jordánsko. Právě v Ammánu ale čelí vláda silnému odporu poslanců. Jordánská mise se totiž v létě 2003 stala terčem teroristů a zahynulo tehdy 17 lidí. Obavy panují i v Káhiře - teroristé před třemi roky v Bagdádu zavraždili egyptského diplomata, který se tam měl brzy stát velvyslancem.

Na vyslání ambasadorů tlačí své arabské spojence Washington. Mnoho sunnitských zemí má výhrady i k tomu, že iráckou vládu vedou šíité napojení na Írán. Ten už má v Iráku několik diplomatických misí. Využívá tak faktického bojkotu Arabů k posílení vlastního vlivu.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme