Učitelé nejdřív stávkovali, pak demonstrovali

Celostátní demonstrace lidí ze školství se sešla před sídlem vlády na pražském Klárově. Podle odhadu se tam shromáždily asi tři tisíce lidí. Protestují kvůli svým platům, říkají, že jim kvůli současné vysoké inflaci v letošním roce klesly. Dopoledne učitelé a další zaměstnanci ve školství stávkovali, zúčastnila se asi polovina českých škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující učitelé před úřadem vlády

Protestující učitelé před úřadem vlády | Zdroj: ČTK

Odboráři obviňují kabinet Mirka Topolánka, že při nynějším růstu inflace přijal opatření, kterými se reálně snížily platy nejen ve školství, ale také ve zdravotnictví a veřejné sféře. Po jedenapůlhodinovém shromáždění před úřadem vlády se odboráři přesunuli před budovu ministerstva školství na pražské Malé Straně.

Premiér Mirek Topolánek se k situaci vyjádřil v České televizi, kde řekl, že současná aktivizace odborů prozrazuje spolupráci s ČSSD: "Jednali jsme se školskými odbory velmi usilovně, už při rozpočtu dostali víc než ostatní - ten rozpočtový rámec byl 1,5%. Teď pro letošní rok jsme pro pedagogické pracovníky dorovnali nebo lehce přesáhli ten inflační rámec. Pro příští rok se jedná ne o příslib, ale o závazek výrazným způsobem navýšit mzdy. To, že školské odbory jdou do stávky, mi připadá v dané chvíli neadekvátní."

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž V. Masopustové z úvodu demonstrace učitelů, ptá se moderátorka ORž H. Shánělová

Neučilo se asi v polovině škol

Nemalá část škol byla dnes dopoledne zavřená, jinde se obvyklý provoz omezil, zbylé ústavy pracovaly normálně. Školské odbory odhadují, že do dnešního protestu se zapojilo minimálně stejné množství škol jako loni v prosinci. Z většiny krajů přišly informace o účasti zhruba poloviny škol daného regionu, například z Jihočeského, Ústeckého, Libereckého nebo Zlínského. Znamená to, že práci v mateřských, základních a středních školách přerušilo víc než 130.000 lidí.

Školské odbory se na protestech dohodly po jednáních s ministrem školství Ondřejem Liškou. Žádaly po něm zvýšení letošního rozpočtu regionálního školství o tři miliardy korun, ministrovi Liškovi se ale podařilo prosadit ve vládě jen půl miliardy. Na příští rok pak Liška učitelům slíbil další čtyři miliardy.

Podporujete stávku učitelů? Hlasujte v naší anketě!

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme