Mnoho velkých ryb, rybákova smrt

13. červen 2008

Zarybnění Velkých kanadských jezer pstruhy a lososy nečekaně ohrozilo rybožravé ptáky racky a rybáky.

Člověk by řekl, že zarybnění Velkých kanadských jezer pstruhy a lososy bude rackům stříbřitým (Larus argentatus) jen ku prospěchu. Racci často žerou ryby přímo na hladině a více ryb by tedy mělo znamenat lepší přístup k potravě. Studie v dubnovém čísle časopisu Ecology ale tuto domněnku vyvrací. Zarybnění jezer nepůvodními druhy pstruhů a lososů rackům naopak spíše uškodilo. Po zarybnění jezer zřejmě racci ztratili nejdůležitější zdroj potravy - drobné ryby, které jsou oblíbenou potravou lososů a pstruhů. Výzkum dokládá jak nepředvídatelný může být dopad činů rybářského managementu.

Craig Hebert z Národního centra pro výzkum divoké přírody v kanadské Ottawě analyzoval se svým týmem údaje o vývoji racků stříbřitých z oblasti Velkých kanadských jezer za posledních 25 let. Racek stříbřitý není ohrožený druh, je běžný v Severní Americe i Evropě. Již dlouho je však používán jako indikační druh různých změn prostředí. Jeho vejce jsou každoročně sbírána a analyzována. Studie se zaměřují především na změny potravních sítí, případně chemické intoxikace.

Ukázalo se, že racci byli v některých letech ve špatné tělesné kondici. Analýza mastných kyselin prokázala nárůst nenasycených mastných kyselin, které pochází především z potravin vyrobených lidmi. Zdá se, že racci se museli přeorientovat z rybní stravy na zbytky potravin na skládkách a jiné suchozemské zdroje.

Racci jsou na Velkých jezerech vrcholovými predátory. Žerou především drobné živé nebo větší uhynulé ryby. Pokud ale ryby nejsou dostupné, živí se racci především na souši, nejčastěji právě odpadky na skládkách. To jim ale příliš nesvědčí.

Populace drobných ryb v jezerech klesají od roku 1980. Ačkoliv ve hře může být mnoho faktorů, predace pstruhy a lososy se zdá být jedním z nejdůležitějších. Ve všech pěti jezerech totiž dochází k masivnímu zarybňování rybožravými druhy z důvodu zvýšení rekreační atraktivity a také kvůli likvidaci nepůvodních druhů ryb.

Jak ale vidíme, ekosystémové vazby jsou spletité a naše (byť dobře míněné) zásahy do systému lze těžko domýšlet až do konce. Racci se sice přeorientovali na jiný druh potravy a nejsou ohroženi. Hůře jsou na tom třeba rybáci, kteří jsou na rybách striktně závislí. O vlivu na jiné druhy se můžeme jen dohadovat.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Václav Beran
Spustit audio